În perioada 9 – 19 iunie, la Łódź se va desfăşura Festivalul Internaţional de Fotografie FotoFestiwal, ajuns în acest an la cea de-a 15-a ediţie. Printre experţii participanţi la eveniment se va afla d-na Roxana Trestioreanu, directorul Departamentului Foto-Video din cadrul Universității Naționale de Arte București, invitată în cadrul programului „Portfolio rewiew”.
FotoFestiwal a avut prima ediţie în 2001, fiind unul dintre primele evenimente fotografice din Polonia. An de an a urmărit schimbările survenite în acest domeniu, încercând să le redea în programul său. Scopul principal al Festivalului este crearea unui spaţiu de prezentare a diverselor forme de fotografie, a unui forum de discuţii despre artă şi societate, dar şi căutarea unor metode alternative de a vorbi despre fotografie şi de a o expune.
În fiecare an, la Festival sunt prezenţi aprox. 20 000 de vizitatori din întreaga lume. În afara expoziţiilor există numeroase evenimente conexe, menite să creeze o platformă a schimbului de experienţă între diferite grupe de receptori. Spectatorii, artiştii, curatorii şi profesorii se întâlnesc în cadrul atelierelor, cursurilor, prezentărilor și analizelor de portofoliu, discuţiilor şi proiecţiilor. Toate evenimentele sunt organizate în spaţii postindustriale din Łódź – foste fabrici, hale, clădiri dezafectate, creând o atmosferă specială pentru fotografiile prezentate.
Programul analizelor de portofoliu – „Portfolio rewiew” – destinat profesioniștilor din domeniu, va reuni timp de două zile, 10-11 iunie, peste 35 de recenzenți din întreaga lume: curatori, artişti, critici şi istorici de artă, jurnaliști, editori de carte și reviste, proprietari de galerii. Va fi unul dintre cele mai mari evenimente de gen din Europa şi cel mai mare din istoria Festivalului. Grupul de experți internaționali își va împărtăși experiența și cunoștințele în fața tinerilor fotografi din Europa Centrală – studenți, absolvenți de fotografie, fotografi profesioniști sau care au în cont cel puțin o expoziție sau publicații. Prof. Roxana Trestioreanu se va alătura grupului renumiților experți, analizând portofolii, dând sfaturi și soluții artistice pe parcursul celor două zile destinate întâlnirilor individuale.
Roxana Trestioreanu este artist plastic și curator. Absolventă în 1981 a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, specialitatea Pictură, obţine în 2006 titlul de doctor în arte vizuale la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Conferenţiar universitar, conduce departamentul Fotografie şi Imagine Dinamică din 1995, în cadrul căruia preda disciplinele: Tendințe în fotografia contemporană, Tehnici de reprezentare – fotografie, Fotografie de la concept la proiect, Fotografia între dreptul de autor și dreptul la imagine. Face parte din consiliile de experţi ale: ELIA – European League of Institutes of the Arts, CIAC – Centrul Internaţional pentru Artă Contemporană, transFORMA (fundaţie româno-olandeză activă în domeniul drepturilor omului, al transparenţei decizionale şi al educaţiei), Fundaţia Culturală META. Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1990 şi a AICA – Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă, secțiunea România, din 2005. Realizează şi expune, începând cu 1981, proiecte de pictură, desen, carte de artist, instalaţie, obiect, film, video şi fotografie, proiecte relaţionale şi cu impact social. Discursul său conceptual se axează pe teme legate de identitate, feminism, drepturile omului.