La inițiativa studenților Universității de Vest din Timișoara (UVT), Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării (PFC), liceeni din Timișoara vor afla cum pot să recunoască și să lupte împotriva actelor de corupție. În plus, aceștia vor redacta primul „Atlas al Corupției”.
„Școala de Anticorupție” se desfășoară la UVT în perioada 13-24 iunie. Elevi de clasele IX-XI vor lua parte la ateliere interactive susținute de profesori ai Universității și alți specialiști din domeniu. Aceștia vor învăța despre fenomenul corupției, manifestările și cauzele acesteia, dar și metodele de prevenire și combatere. Pe lângă aceasta, elevii vor dezvolta și aplica în teren un chestionar sociologic, vor analiza, sub ghidarea profesorilor UVT, tiparele și tendințele în perceperea corupției de către colegii lor și vor dezvolta publicația, „Atlasul Corupției”, spun reprezentanții studenților din cadrul PFC. Aceasta va conține, printre altele, activitatea elevilor în cele 12 zile și rezultatele chestionarului sociologic. Cercetarea va face referire la subiecte apropiate lor, precum meditațiile, examenul de bacalaureat, transparența în școli etc.
„Școala românească trebuie să-și dezvolte mai mult ramura civică și să-i învețe pe tineri să se implice activ în problemele comunității, nu doar să reacționeze când este prea târziu. Inițiativa studenților noștri acoperă o parte importantă a nevoilor generației actuale de tineri. Provocările și cerințele societății s-au schimbat, iar aceștia trebuie să se adapteze rapid pentru a le putea face față. Pe scurt, școala nu trebuie să însemne doar carte”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.
Proiectul este implementat de Asociația Studenților de la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul UVT, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara.
Deschiderea „Școlii de Anticorupție” are loc astăzi, 13 iunie, de la ora 15.00, în sala A01 a UVT, Pârvan 4.