Încerc să evoc în câteva cuvinte profilul unei personalităţi artistice din Cetatea Tomisului, cetate unde m-am născut şi unde marea mi-a fost şi îmi este cea mai bună prietenă.
Doresc să vă vorbesc despre actriţa Nina Udrescu, care s-a născut, parcă predestinat, de Ziua Mondială a Teatrului şi care slujeşte cu sfinţenie şi smerenie scena Teatrului de Stat din Constanţa de mai bine de 30 de ani. Absolventă a Institutului de Teatru din Târgu Mureş, promoţia 1982, clasa profesorului universitar Constantin Codrescu, Nina Udrescu nu a uitat niciodată ce şi-a propus – şi anume că menirea ei în artă este teatrul. Dacă veţi intra pe site-ul Teatrului de Stat din Constanţa, www.teatruldestatconstanta.ro, veţi putea citi vastul CV al domniei sale: zecile de roluri jucate, premiile de interpretare la numeroase festivaluri de teatru din ţară, diplome de excelenţă şi merite deosebite, acordate de instituţiile importante ale oraşului şi de Facultatea de Teatru. De asemenea, Nina Udrescu a transmis mai departe, din experienţa ei, şi studenţilor – fiind şi lector universitar la Universitatea Ovidius din Constanţa.
La 20 de ani lucra în Radio Difuziunea Română, la o emisiune de maximă audienţă, “Răspundem ascultătorilor”, la ora şapte dimineaţa. A cunoscut, a lucrat şi a colaborat cu artişti de seamă ai scenei româneşti – Dina Cocea, Dem Rădulescu, Octavian Cotescu, Valeria Seciu etc.
Actriţa Nina Udrescu a interpretat roluri memorabile, tulburătoare, demonstrând talentul său polivalent. Sunt roluri în care actriţa a dat viaţă unei eroine tragice, cu profunzime şi sensibilitate.
Viaţa ei în artă a început cu Konstantin Stanislavski, recomandat spre studiu şi studenţilor, care ajunşi astăzi vipuri, nu au ce regreta. Actriţa Nina Udrescu a jucat mult, iar cu cât juca mai mult, cu atât căuta mai stăruitor căile adevărului pe scenă, fiind o perfecţionistă neobosită. A făcut cunoştinţă, în piesele pe care le-a dăruit publicului, cu cei mai mari dramaturgi clasici şi contemporani, din care putem aminti: Dostoievski, Shakespeare, Cehov, D.R. Popescu, I. L Caragiale, Tennessee Williams, Brecht, Büchner, culminând cu teatrul antic, în scenarii după Eschil, Sofocle, Euripide. Spectaculoase au fost şi spectacolele regizate în aer liber, pe plajele litoralului sau pe scenă, împreună cu marea trupă de balet a regretatului maestru Oleg Danovski.
În recenta stagiune de la malul mării, am văzut-o şi revăzut-o pe Nina Udrescu în “Desculţ în parc”, de Neil Simon, “Escrocii”, de Robert Lamoureux, “Menajeria de sticlă”, de Tennessee Williams şi în “Metamorfozele iubirii”, rolul Hecubei.
Cu “Metamorfozele iubirii” Nina Udrescu va participa, în rolul „Hecuba”, la sfârşitul lunii iunie, la Festivalul Internaţional de Teatru Antic “Miturile Cetăţii”, din Constanţa, aflat la prima ediţie. După autori antici şi cu un scenariu de Liviu Manolache şi Anaid Tavitian, piesa adună “un teatru de imagini, o scenografie rafinată, o coregrafie plină de fantezie şi dinamism” (Anaid Tavitian, secretar literar al Teatrului de Stat din Constanţa). Ritmul, cântecul, dansul, luminile şi scenariul inspirat de textele marilor dramaturgi antici Sofocle, Euripide şi Aristofan vin în întâmpinarea jocului personajelor mitologice celebre – Electra, Antigona, Praxagora, Medeea, Hecuba.
În acest spectacol, Nina Udrescu dă viaţă unuia dintre cele mai tragice şi profunde personaje ale teatrului antic – Hecuba. Trăirile, tumultul, drama tristei regine a Troiei au găsit în actriţa Nina Udrescu o interpretă de excepţie, care prin forţa talentului, prin expresivitate, prin nuanţa vocii creează un personaj de neuitat.
Încă din 1957, Teatrul de Stat Constanţa şi-a făcut un titlu de onoare din montarea pieselor de teatru antic sau a pieselor contemporane inspirate din teme sau motive antice, unele în premieră pe ţară. În anul 1978, an crucial pentru teatrul constănţean şi nu numai, s-a organizat primul festival de teatru antic din istoria teatrului românesc. S-au jucat nouă spectacole, dintre care numai unul s-a jucat pe scenă, restul fiind prezentate în cadru natural sau în incinte arheologice, fără amenajări speciale.
Festivalul are ca scop principal organizarea unei stagiuni inedite prin prezenţa unor producţii teatrale deosebite, cu stiluri diferite, spectacole vizuale ce sunt produse după texte aparţinând autorilor din antichitate sau texte ale autorilor contemporani, având ca inspiraţie mitologia. Majoritatea spectacolelor se vor juca în aer liber, de preferinţă în situri arheologice, Constanţa fiind favorizată de geografia locului, de prezenţa nenumăratelor ruine antice, care reprezintă excelente locuri pentru desfăşurarea evenimentelor teatrale, oferind un decor de excepţie.
Vor participa mai multe teatre din România şi patru companii de teatru din Europa, iar patru tiruri de echipamente, peste 80 de actori şi peste 200 de oameni implicaţi în organizare vor face posibilă desfăşurarea evenimentelor în Piaţa Ovidiu.
Am văzut această punere în scenă, am râs şi am plâns împreună cu ceilalţi spectatori. Nina Udrescu spune că emoţia asupra spectatorului poate fi exercitată numai în cazul în care există o motivare lăuntrică. Această fiinţă sensibilă şi modestă, care a îndurat cu stoicism vicisitudinile vieţii, este un adevărat artist. Suntem onoraţi că am putut spune această poveste.
Autor: Ozana Mazilu, masterand FJSC, Jurnalism Tematic, anul I