Medicii cardiologi se declară mulţumiţi de modul în care se derulează „Programul de tratament intervenţional al infarctului de miocard acut”, care se desfăşoară în 16 clinici din ţară şi care urmăreşte reducerea mortalităţii în rândul pacienţilor cu astfel de afecţiuni. Înainte de introducerea acestui program, în urmă cu 5 ani, mai mult de jumătate dintre pacienţi ajungeau la spital prea târziu şi doar puţini dintre ei beneficiau de angioplastie primară – procedură prin care se dilată arterele pentru restabilirea fluxului sanguin. Prof. dr. Dragoş Vinereanu spune că programul a dus la o scădere importantă a riscului de deces:
Dragoş Vinereanu: Am ajuns în anul V la 6.200 de proceduri, adică o creştere de 76%. Dacă este să ne uităm ce s-a întâmplat cu cardiologia intervenţională în România, cea care susţine acest program, avem o creştere, numărul de /…/ cu 55%. Deci avem o creştere a cardiologiei intervenţionale. Rezultatele pe mortalitate în spital sunt impresionante – reducerea de la 13,5% odată cu introducerea programului la 12,2%, 9,9% după care o plafonare în jur de 8%.
Realizator: Costul mediu al tratamentului este de o mie de euro pentru un pacient, informează Marilena Frâncu, care mai notează că în România se înregistrează anual între 12 şi 15 mii de infarcte de miocard.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 iunie