La noi în ţară, este cod galben de caniculă şi disconfort termic în 11 judeţe din vestul şi sudul ţării, până mâine. Potrivit meteorologilor şi nopţile sunt tropicale – minimele nu vor scădea sub 20 de grade. Cădura excesivă a făcut şi victime – şapte persoane au murit ieri numai în judeţul Vaslui, iar peste o mie au avut nevoie de ajutorul medicilor. În unele zone, autorităţile au luat deja măsuri pentru protejarea populaţiei pe timp de caniculă – la Constanţa, spre exemplu, au fost amplasate 12 puncte de prim ajutor dotate cu aer codiţionat şi apă rece. Şi în capitală urmează să fie montate astfel de corturi.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 iunie
*****
În perioadele în care este foarte cald trebuie să ţinem cont de anumite reguli. Pe lângă protecţia împotriva razelor soarelui, este bine să fim atenţi şi la ce mâncăm. Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor atrage atenţia că în timpul verii creşte riscul alterării alimentelor şi, implicit, al apariţiei toxiinfecţiilor alimentare.
Reporter: Nicoleta Turcu – Produsele alimentare ar trebui cumpărate numai din locuri autorizate și care au spații de depozitare corespunzătoare și curate. În plus, carnea, brânza sau ouăle trebuie puse cât mai repede în frigider sau în congelator, iar alimentele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite. Consumatorii pot sesiza neregulile, dacă le constată, la numărul de telefon 0800.826.787. Și medicii au sfaturi pentru a evita problemele de sănătate în aceeastă perioadă: nu trebuie să stăm la soare între orele 11:00 și 18:00, este bine să bem peste un litru și jumătatea de lichide, să mâncăm fructe și legume proaspete și să nu bem cafea în exces sau alcool. În unele zone autoritățile au luat deja măsuri pentru protejarea populației pe timp de caniculă. La Constanța, spre exemplu, au fost amplasate 12 puncte de prim-ajutor, dotate cu aer condiționat și apă rece. Și în Capitală urmează să fie montate astfel de corturi. Primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea, a cerut și controale în piețe și la ștranduri.
Gabriela Firea: Voi discuta pentru amplasarea mai multor corturi de prim-ajutor în Capitală. De asemenea, o întâlnire în ceea ce privește sigurața la ștranduri. Apa trebuie să fie verificată din fiecare ștrand, iar toate piscinele trebuie să aibă salvamar. De asemenea, alimentele trebuie păstrate în piețele din Capitală, în condiții de siguranță, în frigidere, care să aibă temperatură adecvată.
Reporter: Noul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, a depus ieri jurământul de credință. Ea a anunțat că pe agenda sa figurează discuții cu directorii din primărie pentru rezolvarea unor probleme, cum ar fi siguranța în parcurile din București, dar și cea a țânțarilor.