Ieri a avut loc şedinţa de guvern, în care s-au discutat mai multe proiecte de acte normative vizând simplificarea birocraţiei. Avem legătura directă cu redactorul nostru acreditat la Palatul Victoria, Alin Şerbănescu. Bună seara!
Reporter: Certificatele de cazier judiciar vor putea fi cerute şi remise între instituţii, iar cetăţenii nu vor mai fi nevoiţi să se deplasee la diverse ghişee pentru obţinerea acestui document. Copiile după cărţile de identitate vor putea fi trimise prin e-mail, iar instituţiile publice trebuie să pună la dispoziţie aceste adrese în termen de 30 de zile. La ghişee se va verifica doar dacă documentul original este conform cu acea copie. De altfel, nu va mai fi nevoie de legalizarea copiilor după actele de identitate şi se va folosi doar procedura „conform cu originalul’. Taxa de timbru extrajudiciar de 2 lei pentru cartea de identitate a fost abrogată, iar plăţile la Trezorerie şi la ANAF se vor putea face prin card până la începutul lunii septembrie. Practic, există acum două judeţe, Galaţi şi Timiş, care pot accepta plăţi prin card la Trezorerie şi la ANAF. Aceste măsuri nu-i vor împiedica însă pe cei care nu au acces la internet să obţină aceste acte la ghişeu. Măsurile au fost prezentate în conferinţa de presă de ministrul pentru consultare publică, Violeta Alexandru. La rândul său, ministrul de Finanţe, Anca Dragu, a precizat că se aplică o scutire de impozit pentru Legea dării în plată, care a intrat în vigoare, şi a adăugat că se va înfiinţa un registru privind evidenţa impozitelor pentru darea în plată. Trebuie spus că scutirea de impozit va viza un singur credit şi nu mai multe.
La rândul său, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a anunţat că Executivul a decis să nu majoreze preţul la gazul destinat consumului populaţiei. Totodată, s-au luat măsuri pentru a exista suficient gaz natural în depozite pentru această iarnă. Deocamdată atât.
Realizator: Alin, actele care vizează debirocratizarea, cele legate de eliminarea copiilor legalizate, când vor intra în aplicare? – dacă se ştie ceva.
Reporter: Ar trebui să intre în scurt timp, dar trebuie precizat că urmează ca legislaţia în ansamblu, aceste măsuri decise astăzi de guvern să fie replicate practic pentru fiecare instituţie în parte, ca ele să poată fi integrate în ansamblul instituţiilor româneşti şi pentru ca aceste măsuri să poată fi aplicate efectiv în beneficiul cetăţeanului.
Realizator: Deci e vorba de armonizarea legislaţiei.
Reporter: E vorba de armonizarea legislaţiei şi se speră că până la sfârşitul anului aceste măsuri vor fi deja implementate.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI