Agenda europeană a României și alte teme de actualitate au fost discutate astăzi de ministrul Petre Tobă cu omologul său maltez, Carmelo Abela. Vizita ministrului maltez în România are loc în contextul preluării de către Malta a Președintiei UE în 2017
Ministrul afacerilor interne, domnul Petre TOBĂ, l-a primit astăzi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, pe ministrul afacerilor interne şi al securităţii naţionale din Malta, domnul Carmelo ABELA, aflat în vizită oficială în România.
Cei doi oficiali au subliniat buna colaborare dintre autoritățile guvernamentale române și malteze, atât în plan bilateral, cât și la nivel european.
Vizita oficialului maltez are loc în contextul în care, de la 1 ianuarie 2017, Malta va prelua Președinția Uniunii Europene, într-o perioadă a unor decizii substanțiale în actualul context fără precedent, în urma referendumului din Marea Britanie.
De altfel, agenda europeană a României şi priorităţile ţării noastre au fost principalele teme ale discuţiei.
Cu această ocazie, ministrul Petre Tobă a subliniat că “România rămâne angajată în consolidarea proiectului european pe obiectivele sale fundamentale: pace, stabilitate, prosperitate şi solidaritate, şi că aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen va consolida securitatea zonei Schengen şi va transmite un semnal puternic de sprijin al construcţiei europene”.
Ministrul afacerilor interne şi al securităţii naţionale din Malta a susținut că România este pregătită din punct de vedere tehnic să facă parte din Schengen, și că pe parcursul Presedinției UE pe care o va deține, Malta va face eforturi susținute pentru obținerea unui consens la nivelul Consiliului Uniunii Europene asupra intenției Romaniei de a intra în spațiul Schengen.
Totodată, cei doi oficiali au detaliat unele aspecte care privesc fenomenul migraţionist, combaterea terorismului sau Registrul privind Datele Pasagerilor, România operaţionalizând Unitatea Naţională de Informaţii privind Pasagerii, Registrul de Informaţii privind Pasagerii fiind implementat de ţara noastră printre primele state la nivelul UE şi folosit ca instrument necesar de lucru în contextul ameninţărilor la adresa securităţii cetăţenilor europeni.