Primul convoi cu pesticide învechite este deja pe drum către Polonia
6 iulie 2016, Chișinău, Moldova – Primele transporturi din cele 400 de tone de pesticide învechite din Pașcani (Criuleni), pleacă din Moldova în această săptămână, pentru a fi eliminate în Polonia, în condiții de siguranță pentru mediu. Depozitul din Pașcani se preconizează să fie decontaminat până la sfârșitul lunii august curent.
Acțiunile de reambalare și evacuare a pesticidelor din perioada sovietică depozitate la Pașcani a început în mai 2015, ca parte a unui proiect finanțat de Uniunea Europeană „Îmbunătăţirea capacităţilor de eliminare a produselor chimice periculoase din fostul spaţiu sovietic, ca model de abordare şi prevenire a poluării cauzate de utilizarea pesticidelor”. Proiectul este implementat de FAO și acoperă Moldova și alte țări (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Ucraina și Uzbekistan), contribuind la reducerea riscurilor atât pentru mediu și pentru sănătătea populației precum și la promovarea unei agriculturi durabile.
„Ne bucurăm că ne apropiem tot mai mult de rezolvarea problemei deșeurilor din trecut din agricultură”, a declarat Tudor Robu, Adjunct al Reprezentantului FAO în Republica Moldova. „Evacuăm depozitele de pesticide și, cel mai important, ajutăm fermierii să identifice cele mai inofensive căi de dezvoltare a agriculturii, folosind de acum înainte cantități foarte mici de pesticide.”
În timpul perioadei comuniste, pesticidele erau frecvent utilizate în exces și de multe ori prost administrate în încercarea de a crește producția de alimente. Consecințele acestui lucru pot fi observate în multe țări din fosta Uniune Sovietică. În timp ce pesticidele continuă să fie și astăzi utilizate pentru a sprijini producția agricolă, pesticidele învechite și interzise reprezintă o amenințare semnificativă pentru sănătatea oamenilor și mediul înconjurător.
Republica Moldova a fost printre primele țări care au semnat acordul de proiect cu FAO, în 2012. În ultimii zece ani, s-au depus eforturi semnificative pentru a elimina stocurile învechite din întreaga țară.
Proiectul finanțat de UE este implementat în strânsă colaborare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Mediului, organizații ale societății civile (naționale și internaționale), precum și cu partenerii și experții internaționali. Aceasta include, de asemenea, acțiuni pentru creșterea gradului de conștientizare a potențialelor efecte negative provocate asupra sănătății și a mediului înconjurător de pesticidele învechite și interzise.