Viaţa şi activitatea scriitorului şi filosofului de origine română Elie Wiesel au fost evocate, astăzi, în cadrul unui eveniment comemorativ care a avut loc la Templul Coral din Bucureşti. Reporterul nostru Angela Cerven a fost acolo şi a realizat o sinteză a declaraţiilor făcute cu această ocazie.
Reporter: În calitate de preşedinte al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului din România, Elie Wiesel, a contribuit la cunoaşterea istoriei.
Directorul pentru Afaceri Internaţionale al Comitetului Evreiesc American, rabinul Andrew Baker: Suntem foarte recunoscători lui Elie Wiesel pentru că a acceptat şi a condus lucrările comisiei internaţionale până când s-a scris raportul final. Rezultatul a fost nu numai o istorie clară, critică şi cu autoritate cu privire la Holocaustul din România, dar s-au făcut şi recomandări importante. Acestea au inclus înfiinţarea Memorialului Victimelor Holocaustului din Bucureşti.
Reporter: Laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, a avut puterea de a crea schimbări la nivel mondial şi de a forma tinerii.
Preşedintele Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, ambasadorul Mihnea Constantinescu: Ca scriitor, activist, gânditor şi învăţător, a fost unul dintre acei oameni care au schimbat lumea, fără a avea nevoie de instituţii, funcţii sau putere.
Reporter: La evenimentul organizat la Templul Coral au mai participat reprezentanţi ai Preşedinţiei, Guvernului, Corpului Diplomatic şi Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 iulie