Asociația de Literatură Generală și Comparată din România (ALGCR) anunță cea de-a paisprezecea ediție a Colocviului Național al ALGCR. Manifestarea se va desfășura între 15 și 16 iulie, la București, și se bucură de prezența a două personalități culturale importante: profesorul Antoine Compagnon și profesorul Till R. Kuhnle, participarea lor fiind facilitată de Institutul Cultural Rom ân.
Figură exponențială a spațiului cultural contemporan, Antoine Compagnon (n. 1950, Bruxelles) este unul dintre cei mai importanți istorici literari, critici și teoreticieni francezi, cu o carieră atipică și spectaculoasă, și al cărui mentor a fost Roland Barthes. Criticul s-a impus pe plan internațional prin teoria sa despre modernitatea (antimodernitatea) socială și estetică, fenomen care l-a preocupat de la începutul carierei sale și care îi jalonează întreaga operă, de la Troisième République des Lettres (1983) și Cinq paradoxes de la modernité (1990) până la Les Antimodernes (2005).
Till R. Kuhnle este romanist și profesor de literatură comparată la Universitatea din Limoges din 2011, după ce a predat la Universitățile din Lille, Augsbourg și Eichstätt. Domeniile sale de interes sunt extrem de diverse: criticul și istoricul este preocupat de reflectarea teologiei politice în literatură, de discursul moraliștilor europeni (secolele XVI–XXI), de fenomenul paraliterar (începuturile literaturii SF), de filosofia existențială și, nu în ultimul rând, de legăturile filosofiei nietzscheene cu (anti)estetica avangardei. Una dintre lucrările sale de referință este Chronos und Thanatos.
Cei doi își vor susține prelegerile în plen, la Sala de lectură „Nicolae Georgescu-Tistu”. Domnul Antoine Compagnon va vorbi vineri, între 10.30 și 11.30, iar domnul Till R. Kuhnle, sâmbătă, de la ora 9.30 la 10.30.
Tema generală a colocviului este „aventura”: aventura în literatură și în arte, în activitatea intelectuală, în aspirațiile, inițiativele și „încercările” spiritului. De asemenea, vor fi analizate și variate figuri de aventurieri în literatură și în artă: rătăcitorul, peregrinul, pelerinul, condotierul, picaro-ul, brigandul, piratul, haiducul, exploratorul, pionierul, întreprinzătorul, colonizatorul, colonizatul (sclavul), fugarul, exilatul, migrantul etc..
Înființată în 1997, printre membrii fondatori ai ALGCR se numără nume de prestigiu ale literelor românești (Paul Cornea, Mircea Anghelescu, Adrian Marino, Mircea Martin, Gheorghe Crăciun). Din 2012, asociația este condusă de Mircea Martin (președinte) și de Adriana Babeți, Corin Braga și Caius Dobrescu (vicepreședinți). Anual, asociația organizează colocviul și acordă premii pentru cele mai importante lucrări de teorie literară și comparată.