Franţa îşi pune o serie de întrebări cu privire la eficienţa măsurilor de securitate în vigoare în ţară, la două zile după moartea a 84 de persoane, dintre care 10 copii, la Nisa, aceştia fiind ucişi de un tunisian aflat la volanul unui camion, ale cărui motivaţii rămân încă un mare mister.
La opt luni după atentatele jihadiste de la Paris (130 de morţi), Franţa este din nou în doliu naţional. În fruntea statului, preşedintele socialist, François Hollande, reunea sâmbătă dimineaţă un al doilea consiliu de Apărare la Palatul Elysée, înainte de o reuniune a guvernului.
Patru bărbaţi din anturajul tunisianului în vârstă de 31 de ani, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, au fost reţinuţi de poliţie. Fosta soţie a acestui individ, ucis de poliţie după ce a zdrobit familii şi turişti pe celebra Promenade des Anglais din Nisa, se afla încă în arest sâmbătă dimineaţă.
Numeroase ziare îşi puneau întrebări cu privire la modul în care camionul frigorific de 19 tone a putut pătrunde, joi seară, în plină sărbătoare naţională într-o zonă rezervată pietonilor şi securizată de forţele de ordine, în perioada stării de urgenţă.
„Deşi este o perioadă de doliu şi de compasiune, simţim net că ţara se îndreaptă către un alt tip de reflecţie cu privire la personalul politic. ‘Da’ coeziunii naţionale, dar, ‘da’ şi rezultatelor pe teren”, rezumă situaţia Yann Marec de la cotidianul regional „Midi Libre”.
„Pentru a câştiga războiul, trebuie acţionat fără jumătăţi de măsură şi cu mult curaj. Acum trebuie să acţionăm dacă vrem să întrerupem într-o zi sinistra litanie”, sublinia la rândul său ziarul conservator „Le Figaro”.
Începând de vineri, premierul Manuel Valls a încercat să dezamorseze orice critică, negând existenţa vreunei falii a forţelor de securitate.
La doar câteva ore după dramă, fracturând apelul la uniune naţională, opoziţia de dreapta şi partidul de extremă dreaptă Frontul Naţional au început să arunce cu săgeţi otrăvite către executiv.
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Stéphane Le Foll, a denunţat sâmbătă o „lipsă totală de responsabilitate” din partea mai multor figuri ale opoziţiei pentru criticile lor la adresa acţiunii publice.
Motivaţiile ucigaşului, descris de foştii vecini ca fiind un dezechilibrat, se află de asemenea în centrul întrebărilor.
„Cu siguranţă este vorba despre un terorist care, într-un fel sau altul, avea legături cu islamismul radical”, a declarat, vineri, premierul francez, Manuel Valls.
Dar ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, nu a confirmat. La întrebarea: „În această seară, sunteţi în măsură să ne spuneţi dacă el avea legături cu islamul radical?”, dl. Cazeneuve a răspuns „Nu” pe postul TF1.
Pentru procurorul Parisului, François Molins, patronul magistraţilor antiterorişti francezi, acest atac ucigaş, nu corespunde „foarte exact apelurilor permanente la omor făcute de jihadişti”.
La bordul camionului, anchetatorii au găsit două pistoale automate şi arme false.
Autorul atacului, un şofer de livrări de marfă, aflat în divorţ, era totuşi „total necunoscut de serviciile de informaţii (…) şi nu făcuse niciodată obiectul vreunei fişe sau al celui mai mic semn de radicalizare”, a indicat François Molins. În schimb, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel era un cunoscut al justiţiei pentru „fapte de ameninţări, violenţe, furturi şi distrugere comise între 2010 şi 2016”.
Potrivit tatălui său, el suferise de depresie la începutul anilor 2000 şi nu avea nicio legătură cu religia.
«Din 2002 până în 2004, el a avut nişte probleme care i-au provocat o depresie nervoasă. Devenea coleric, ţipa, spărgea tot ce întâlnea în cale», a declarat Mohamed Mondher Lahouaiej-Bouhlel în faţa locuinţei sale din oraşul Msaken, în estul Tunisiei.
Sâmbătă, bilanţul atacului era de 84 de morţi şi 202 răniţi, dar el ar putea creşte cu încă 52 de persoane, care se zbat între viaţă şi moarte. Pentru prima dată, un atentat de masă a ucis şi copii, amplificând astfel şocul resimţit în Franţa. Zece copii şi adolescenţi şi-au pierdut viaţa la Nisa.
Cel puţin 17 străini au fost ucişi în atac (trei germani, doi americani, trei tunisieni şi trei algerieni).
La Tunis, Berlin, Washington, Bamako, Cairo şi Roma, condamnarea acestui atentat a fost unanimă şi emoţia împărtăşită. Organizaţia Statul Islamic (ISIS) ameninţă cu regularitate Franţa cu represalii pentru participarea sa la coaliţia militară internaţională care bombardează Siria şi Irakul. Totuşi, vineri, comunicatele şi postările ISIS nu menţionau carnagiul de la Nisa.
Coaliţia internaţională condusă de Statele Unite îşi va consolida mijloacele militare împotriva ISIS în timpul unei reuniuni ministeriale care va avea loc pe 20 iulie, în Statele Unitre, a anunţat premierul francez, Manuel Valls. (www.afp.com – 16 iulie