În SUA este progaramată, săptămâna viitoare, Convenţia Partidului Republican, unde Donald Trump urmează să fie desemnat oficial candidatul partidului la alegerile prezidenţiale. Reuniunea este importantă din cel puţi două perspective, pe de-o parte din cauza dificultăţilor pe care republicanii le vor întâmpina în a-l face pe Donald Trump acceptabil în ochii unei părţi importante a propriilor suporteri, pe de altă parte, mediul de securitate din SUA s-a deteriorat după atacul din statul Louisiana, unde au fost omorâţi şase poliţişti în contextul violenelor rasiale. Doina Saiciuc relatează.
Reporter: După şapte luni de tumultuoase, controversate, dure şi de multe ori lipsite de scrupule, campaniile electorale în alegerile primare şi în /…/, republicanii au ajuns la momentul nominalizării alesului lor pentru prezidenţialele din noiembrie. Convenţia naţională a Partidului Republican, care va începe mâine şi se va închia joi cu momentul culminant al discursului de acceptare a lui Donald Trump, se va concentra asupra a două ţinte, aceea de a-l reintroduce pe Donald Trump ca pe cineva pe care America şi l-ar putea imagina funcţionând în Biroul Oval în vremuri perculoase şi aceea de a vindeca rănile unui sezon electoral brutal nu numai la nivel retoric, dar chiar şi fizic, dacă ne reamintim ciocniruile dintre taberele pro-Trump şi anti-Trump.
Republicanii au sosit deja în Cleveland-Ohio, un oraş tensionat de riscul de securitate. Aşteptatele proteste se pot transforma în revolte de stradă violente. Secretarul Departamentului pentru Securitate Naţională, Jeh Johnson, şi directorul FBI, James Comey, au arătat, joi, la Capitoliu, că agenţiile lor sunt pregătite pentru potenţiale violenţe, atât din partea demonstranţilor, cât şi a teroriştilor pe parcursul ambelor convenţii, cea republicană, şi cea deomocrată, de la Philadephia, care va avea loc în săptamân imediat următoare. Domnul Trump va accepta, aşa dar, joi, în mod oficial nominalizarea prezidenţială a Partidului Republican în rândurile cărora mulţi actori grei, ca familia Bush, John McCane, Mitt Romney, îl dezavuează încă şi nu vor participa la Convenţie.
Convenţiile moderne, spun analiştii, sunt un fel de reclame politice, iar forumurile de patru zile din Cleveland vor încerca să-l prezinte pe Donald Trump drept un personaj mai substanţial şi mai înţelegător, mai curând, decât un show men bombastic şi impulsiv, care a zdrobit în mod neaşteptat candidaturile a 16 rivali pentru a obţine nominalizarea. Retorica incendiară pe care suporterii săi o califică drept o retorică a adevărului, a alienat părţi cruciale ale electoratului general, în special în rândul femeilor şi al minorităţilor. Dincolo de aspectele temperamentale, Donald Trump speră că evenimentele Convenţiei vor proiecta o imagine a sa de fermitate şi duritate în faţă unei naţiuni trensionate în urma cătorva săptămâni devastatoare din perspectiva atacurilor teroriste comise în SUA şi în străinătate, ca şi a uciderii celor cinci ofiţeri de poliţie din Dallas. Ieri, Donald Trump şi-a anunţat vicepreşedintele, guvernatorul de Indiana, Mike Pence, un republican neobişnuit de convenţioanl pentru el, menit însă să unifice partidul.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 iulie