Ankara a hotărât să suspende prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului în contextul stării de urgenţă şi al loviturii de stat eşuate de săptămâna trecută. Ce înseamnă asta ne explică Alexandra Albu în direct prin telefon. Bună ziua.
Reporter: Bună ziua. În primul rând Turcia trebuie să trimită în acest moment o notificare către Secretariatul General al Consiliului Europei prin care se face referire la instituirea stării de urgenţă şi odată cu această măsură vor fi derogări de la respectarea Convenţiei Drepturilor Omului. Cu alte cuvinte, pentru perioada în care este activă această stare de urgenţă autorităţile de la Ankara nu sunt obligate să respecte drepturile de bază ale omului. Printre cele vizate în mod direct este dreptul la reuniune, mai exact nu vor mai fi tolerate manifestaţiile de stradă sau cel puţin nu cele care ar putea pune în pericol liniştea şi ordinea publică. De asemenea, se vor putea face percheziţii şi reţineri fără a exista un mandat.
Realizator: Ankara invocă faptul că Parisul, Franţa a luat aceeaşi măsură după atacurile teroriste din noiembrie anul trecut. Reaminteşte-ne, te rog, care au fost motivele pentru care Franţa hotăra să facă acelaşi lucru.
Reporter: Ne amintim că după atacurile teroriste de la Paris Franţa a invocat de asemenea şi a insituit sistarea stării de urgenţă la momentul respectiv. La fel, a urmat aceeaşi procedură; a fost informat Consiliul Europei asupra faptului că pentru perioada în care este valabilă acea stare de urgenţă nu se suspendă automat şi obligativitatea de respectare a Convenţiei Drepturilor Omului. Franţa nu a fost singurul stat din Europa care a luat o astfel de măsură în ultima perioadă, în ultimii doi ani. Aceeaşi decizie a luat-o şi Ucraina, ştim foarte bine, după izbucnirea conflictului din estul ţării. De asemenea, după anii ’90 aproximativ zece state europene au decis şi au cerut de fapt derogări temporare de la Convenția pentru Drepturilor Omului. Această derogare este stipulată în Convenția Drepturilor Omului, este ceea ce se numeşte articolul 15, în care se spune că un stat care fie trece printr-o perioadă de război, fie printr-o perioadă de urgenţă publică ce reprezintă o ameninţare directă la viaţa cetăţenilor săi are dreptul să ceară această derogare în care o perioadă de timp să nu respecte Convenția Drepturilor Omului.
Realizator: Numai că trebuie să spunem şi acest lucru, în noiembrie, când Parisul activa acest articol 15 Consiliul Europei amintea că sigur, poţi să decizi o suspendare a aplicării prevederilor din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, mai puţin a prevederilor care se referă la dreptul la viaţă, căci ne-am gândit, nu-i aşa, cu toţii la dorinţa preşedintelui Erdogan de a reactiva pedeapsa cu moartea în Turcia, la interzicerea torturii, la muncă forţată sau condamnare penală atunci când nu există bază legală pentru sancţionarea unei infracţiuni. Mulţumesc.
DIGI24 – 21 iulie