Un nou atac armat tensionează Europa. Într-un centru comercial din Munchen au fost trase focuri de armă, a anunţat Stratfor. Zona din jurul centrului comercial a fost izolată şi s-a raportat moartea mai multor persoane, a transmis ziarul Sueddeutsche Zeitung. Este al doilea atac în Germania, în mai puţin de o săptămână, atenţionează Stars and Stripes. Centrul comercial Olympia este un simbol, el fiind deschis în 1972 când Munchenul a găzduit Olimpiada de Vară, aminteşte Deutsche Press Agentur. Temerile germanilor că ţara lor este o ţintă a teroriştilor au crescut îngrijorător, potrivit unui sondaj prezentat de postul ZDF, informează Europe Online Magazine. Sondajul arată că 77% dintre germani cred că ţara lor se va confrunta cu noi atacuri teroriste. Totuşi, 59% dintre ei se declară încrezători în forţele lor de securitate, adaugă Europe Online Magazine.
După ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat, starea de urgenţă, pentru trei luni, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă, Federica Mogherini, a subliniat că orice suspendare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului necesită respectarea procedurilor de derogare, scrie EUObserver. Preşedintele Turciei vrea să desfiinţeze democraţia, a declarat Elmar Brok, preşedintele comisiei pentru politică externă din Parlamentul European, notează Reuters. Obsedat de ideea că statul, în toate instituţiile şi la toate eşaloanele sale, este infiltrat de persoane fidele lui Fethullah Gülen, Recep Erdogan acţionează astfel de teama unei noi tentative de puci şi de scurgeri de informaţii, crede Le Figaro. Erdogan foloseşte lovitura de stat eşuată pentru a exercita rolul de sultan, titrează El Mundo. În ciuda gravităţii măsurilor luate de Erdogan, avertizările comunităţii internaţionale sunt foarte timide, deşi Turcia este un actor important în geostrategia globală, cheie în războiului sirian, în lupta împotriva ISIS şi criza refugiaţilor, remarcă ziarul spaniol.
Pe de altă parte, Bulgaria se pregăteşte pentru o posibilă creştere a fluxului de imigranţi care sosesc la frontiera sa cu Turcia, informează El Economista. Autorităţile bulgare au suplimentat patrulele la frontiera cu Turcia, iar în ultimele zile, au fost arestaţi între 150 şi 200 de imigranţi la fiecare 24 de ore de la eşuarea loviturii de stat îndreptată împotriva lui Erdogan. Premierul bulgar Boiko Borisov a semnalat că se va întâlni cu preşedintele turc pe 24 august, la Istanbul, după ce săptămâna care s-a încheiat s-a reunit cu principalii şefi militari din Bulgaria, pentru a aborda măsurile pe care le vor întreprinde forţele de securitate pentru a face faţă noului val de imigranţi, relatează Europa Press.
La Paris, după întâlnirea cu noul premier britanic Theresa May, preşedintele francez Francois Hollande a declarat că libertatea de mişcare pentru cetăţenii UE va fi punctul cel mai important în viitoarele negocieri privind Brexit, consemnează EUObserver. Theresa May a primit un avertisment din partea lui Hollande, consideră The Guardian. Totodată, Hollande este primul lider european care le garantează britanicilor din Franţa că vor putea rămâne şi după Brexit, adaugă The Guardian. Theresa May joacă la două capete: Angela şi François, ironizează Le Monde. Deplasându-se întâi în Germania, apoi în Franţa, noul premier britanic îşi confirmă strategia de a negocia cu Berlinul şi cu Parisul, mai curând decât cu Bruxelles-ul, jucând pe cartea disensiunilor franco-germane, explică ziarul francez. Germania şi Franţa, ale căror balanţe comerciale sunt excedentare în schimburile cu Marea Britanie, au interesul ca Londra să rămână în relaţii strânse cu UE, dar Parisul este, fără îndoială, mai sensibil decât Berlinul la neplăcerile politice pe care Brexit îl poate produce înaintea alegerilor naţionale, comentează Le Monde.
Casa Albă a reiterat angajamentul Statelor Unite faţă de apărarea aliaţilor săi din NATO, anunţă The Washington Times, după ce candidatul prezidenţial al Partidului Republican, Donald Trump, a respins acordul de ajutor reciproc în cadrul NATO. Solidaritatea aliaţilor reprezintă o valoare capitală în cadrul NATO, a declarat şi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, adăugând că nu doreşte să se amestece în campania electorală din SUA, notează Stars and Stripes. La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a declarat că „NATO preconizează să divizeze cât mai multe state de Rusia”, citează Russia Today.
În acelaşi timp, noul sistem de apărare aeriană S-400 Triumf, cel mai bun din arsenalul Rusiei, va aduce apărarea Crimeei la un nou nivel, titrează Gazeta, de la Moscova. Desfăşurarea sistemului, care va consolida apărarea existentă în Peninsula de la Marea Neagră, va avea loc în august, precizează Sputnik. Dislocarea sistemului S-400 în Crimeea face parte dintr-un plan major de reînarmare, activat de când regiunea s-a alăturat Rusiei, în 2014, scrie Sputnik. Funcţional din 2007, sistemul S-400 Triumf este capabil să intercepteze toate tipurile de arme aeriene moderne, inclusiv avioane de luptă de generaţia a cincea, ca şi rachete balistice şi de croazieră, cu o rază maximă de circa 250 de mile.
Cristina Zaharia, Agenţia de presă RADOR