Nu știu alții cum sunt, vorba lui Creangă, dar pentru mine, cea mai cea aromă de înghețată este cea de caramel sărat! Greu de găsit în magazine și cofetării. Sau prea dulce… deci nu sărată. Sau nu are consistența potrivită. Punând însă cap la cap diverse rețete și ponturi de pe Internet am ajuns la următoarea variantă de pregătit în casă:
6 linguri de zahăr
200 ml smântână lichidă
400 grame lapte condensat
Un vârf de linguriță de sare
Se topesc într-un vas termorezistent patru linguri de zahăr. Când zahărul este suficient de lichid și de caramelizat se toarnă CU MARE ATENȚIE smântâna lichidă (cu mare atenție, pentru că ne putem opări foarte ușor), amestecând încontinuu. Când s-a omogenizat cât de cât amestecul clocotitor se mai adaugă două linguri de zahăr. Se amestecă la foc mic timp de minim 10 minute – asta este partea cea mai neplăcută – și apoi se lasă la răcit. Se adaugă laptele condensat și un vârf de linguriță de sare – eu am pus aproape jumătate de linguriță și gustul mi s-a părut perfect – și se dă totul la congelator. Cantitățile ajung pentru un bol mare de înghețată – aproximativ 3 porții. Merită efortul, vă promit!
Poftă bună!
Daniela Sîrbu