Radio România continuă să îşi consolideze relaţiile cu colegii din statele vecine. După recenta vizită la Bucureşti a preşedintelui Teleradio Moldova, Olga Bordeianu, pentru a discuta cu conducerea Radio România perspectivele colaborării dintre cele două servicii publice, directorul general al Radioului Naţional din Bulgaria, Alexander Velev, a fost, ieri, oaspetele instituţiei noastre, pentru a identifica noi oportunităţi de colaborare şi dezvoltare a relaţiilor, în viitor. Şi pentru colegii de la Sofia, schimburile de programe culturale între cele două servicii publice constituie o prioritate, a explicat Alexander Velev, într-un interviu acordat colegei noastre, Iuliana Anghel.
Alexander Velev: A fost o vizită extrem de utilă. Mă aflu pentru prima dată la Radio România și am avut un schimb de idei foarte bun cu președintele director general Ovidiu Miculescu, referitor la modalitățile prin care trebuie să ne adaptăm emisiunile, pentru a atrage un public cât mai numeros. Mă aflu în cea de a doua lună a mandatului meu în această funcție, sunt, așadar, la început și avem mult de lucrum pentru a îmbunătăți emisiunile în Bulgaria; pentru că în ultimii 15 ani nu s-au întâmplat prea multe lucruri, iar acum trebuie să ne aducem și noi emisiunile la nivel european.
Realizator: Alexander Velev a subliniat interesul instituției pe care o conduce, pentru schimburile de emisiuni, mai ales culturale, cu Radio România.
Alexander Velev: Dorim să realizăm schimburi de programe culturale între Radio România și Radioul din Bulgaria, pentru că și noi avem un post specializat. de asemenea, dorim să promovăm astfel de proiecte și între studiourile regionale – Varna și Constanța, Craiova și Vidin -, pentru că, pe lângă apropierea geografică, problemele cu care se confruntă oamenii sunt asemănătoare. Cu cât ne cunoaștem mai bine, cu atât vom trăi mai bine împreună.
Realizator: Directorul general al Radioului Național din Bulgaria și-a exprimat aprecierea pentru evenimentele culturale de prestigiu organizate de Radio România, precum Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio, ajuns la a treia ediție, care va avea loc în perioada 23 septembrie – 1 octombrie, sau Târgul Internațional de Carte, Gaudeamus, al cărui invitat de onoare va fi, în acest an, China.
Alexander Velev: Cred că aceste evenimente sunt o idee extraordinară, deoarece aduc o mai mare vizibilitate și notorietate pentru Radio România, atât la nivel regional, cât și mondial. Este foarte important să generezi astfel de evenimente internaționale în propria țară. Și în Bulgaria avem festivaluri și concursuri internaționale și vom fi încântați să colaborăm cu Radio România pentru a promova împreună astfel de inițiative. Am avut și avem o relație bună cu Radio România, și ne dorim să se consolideze în viitor.
Realizator: Cum vor reuși posturile publice de radio să facă față provocărilor revoluției digitale care se află în plină desfășurare?
Alexander Velev: Rdioul se schimbă, pentru că trăim într-o lume a competiției. Lumea folosește Internetul pentru a-și lua informația, așa că trebuie să dezvoltăm componenta online. Trebuie să ajungem la public, nu doar prin emisia pe unde radio, ci și pe Internet. Noi transmitem și online; avem proiecte în acest sens. Dorim să atragem un public tânăr, pentru că în prezent ascultătorii noștri au o anumită vârstă. Știți foarte bine că tinerii preferă smartphoneul în locul aparatului de radio clasic; și dorim să valorificăm acest mijloc pentru a ne crește audiența. Dar radioul rămâne cel mai bun mijloc de informare și le spun ascultătorilor români să-i rămână fideli; pentru că radioul este cel care, întotdeauna, transmite la timp informația corectă și-i însoțește oriunde, 24 de ore din 24.
RADOR -25 iulie