MOLDPRES (R.Moldova) – Coordonarea proiectelor de interconexiune a rețelelor de transport de energie electrică și gaze naturale dintre Republica Moldova și România au fost discutate astăzi la Chișinău în cadrul reuniunii Grupului comun de lucru în domeniul energiei din cadrul Comisiei interguvernamentale România – Republica Moldova, informează MOLDPRES.
Serviciul de presă al Ministerului Economiei a precizat că Grupul de lucru a fost creat ca urmare a Memorandumului de Înțelegere între Guvernele celor două state privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din România și Republica Moldova, semnat la Chișinău în luna mai 2015.
Subiectele abordate în cadrul discuţiilor au vizat coordonarea proiectelor de interconexiune a rețelelor de transport energie electrică și gaze naturale dintre cele două țări, respectiv, prelungirea gazoductului Iași – Ungheni pe teritoriul Republicii Moldova pînă la Chișinău, iar în România pînă la Onești. În ceea ce priveşte energia electrică au fost discutate acțiunile viitoare privind realizarea primei interconexiuni asincrone, Isaccea – Vulcănești – Chișinău. În prezent, se află în curs de realizare studiul de fezabilitate al acestei interconexiuni de energie electrică.
Potrivit viceministrului Economiei Valeriu Triboi, reuniunea Grupului comun de lucru în domeniul energiei este una foarte importantă pentru autoritățile de la Chișinău, deoarece constituie un pas important în realizarea unuia dintre obiectivele strategice ale Guvernului Republicii Moldova, cel de conectare a sistemului energetic național, prin intermediul României, la sistemul comunitar.
Sorana Baciu, Secretar de Stat la Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri al României, a precizat că pentru implementarea proiectelor de interconexiune este necesară elaborarea unui calendar de acțiuni bine determinate, cu termeni concreți și persoane responsabile de realizarea acestora.
În aceeaşi ordine de idei, la propunerea Corinei Popescu, Secretar de Stat la Ministerul Energiei din România, s-a decis constituirea a două grupuri de experți, atît pe dimensiunea gazelor naturale, cît și pe cea de energie electrică, care se vor preocupa de coordonarea lucrărilor de realizare a proiectelor la nivel tehnic și a unui grup, care va răspunde de componenta investițională.
În cadrul reuniunii, directorii întreprinderilor Moldelectrica și Transelectrica, Ghenadie Dimov și Toni Teau, au semnat Acordul de colaborare în domeniul energiei electrice între două întreprinderi, care presupune lucrări de investiții pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii în sectorul energiei electrice din Republica Moldova, acordarea de asistență tehnică prin punerea la dispoziție de experți și specialiști de înaltă calificare etc. Documentul mai stabilește că Transelectrica și Moldelectrica vor coopera la implementarea proiectelor privind realizarea lucrărilor complementare interconexiunilor Isaccea – Vulcănești – Chișinău, Iași – Ungheni – Strășeni, Suceava – Bălți, precum și la construcția stațiilor back-to-back pentru fiecare linie în parte.
Acasă ROMANIA Romania vazuta din strainatate România va contribui la modernizarea și dezvoltarea infrastructurii în sectorul energiei electrice...