În SUA, Convenţia Partidului Democrat a reuşit să depăşească disensiunile interne şi să o propulseze pe doamna Hillary Clinton în cursa pentru Casa Albă. Ar fi o continuare a administraţiei democrate a lui Barack Obama, prelungindu-se şi tradiţia, nu foarte democratică a aceloraşi familii politice la nivelul cel mai ridicat al administraţiei. Ceea ce au subliniat însă principalele discursuri la Convenţia democraţilor a fost că, dacă după primul preşedinte de culoare al Americii partidul este acum pe cale să dea ţării şi prima femeie preşedinte. În această seară este aşteptat discursul preşedintelui Barack Obama, care urmează să se adreseze şi tot mai frecventelor acuzaţii aduse Rusiei de implicare în campania electorală din SUA. Doina Saiciuc relatează.
Reporter: Marţi, 26 iulie 2016, ora 18:30, Centrul Wells Fargo din Philadelphia: o mare de delegaţi democraţi şi întreaga audienţă au izbucnit în urale frenetice, cu lacrimi de bucurie când votul decisiv din Dakota de Sud a asigurat cu 15 voturi peste numărul de delegaţi necesari 2.382 pentru nominalizarea democraţilor la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Moment istoric în care a fost nominalizată prima femeie candidat pentru Preşedinţia SUA, Hillary Clinton.
Hillary Clinton: Tocmai am sfărâmat cea mai mare prejudecată şi dacă există fetiţe care au stat treze până târziu pentru a urmări ce se întâmplă, daţi-mi voie să le spun: „Eu aş putea deveni prima femeie preşedinte, dar una dintre voi va fi următoarea femeie preşedinte”.
Reporter: A spus Hillary Clinton, într-un mesaj video din New York adresat unei audienţe vădit emoţionate. Huiduielile şi strigătele de dezaprobare, lacrimile înfuriate ale susţinătorilor rivalului Bernie Sanders din primele ore ale Convenţiei democrate, care riscau să transforme Convenţia democrată într-o oglindă a versiunii republicane de săptămâna trecută, au fost amuţite de o succesiune de discursuri luni seară, care au reuşit să unifice partidul. Cel mai remarcabil a fost, fără doar şi poate, discursul primei doamne, Michelle Obama. Ea nu a rostit nici măcar o dată numele candidatului republicanilor, Donald Trump, dar a reuşit cel mai viu şi mai eficient răspuns la acuzele nominalizatului republican al cărui discurs al legii şi ordinii vorbea despre o Americă a haosului, o Americă în declin.
Michelle Obama: Mă trezesc în fiecare dimineaţă într-o casă care a fost construită de sclavi şi mă uit la fetele mele, două tinere negrese, frumoase, inteligente, cum se joacă cu căţeii lor pe pajiştea Casei Albe. Datorită lui Hillary Clinton fiicele mele, toţi fiii şi fiicele noastre pot lua acum drept garantat faptul că o femeie poate fi preşedintele SUA. Noi insistăm că limbajul urii al unor figuri publice la televizor nu reprezintă adevărata natură a acestei ţări. Le explicăm fiicelor noastre că atunci când cineva este crud şi acţionează pentru a intimida nu te cobori la acel nivel. Nu. Motto-ul nostru este: „Când ei sunt josnici, noi ne ridicăm deasupra josniciei”.
Reporter: Vocea doamnei Obama s-a frânt apoi de emoţie.
Michelle Obama: Nu lăsaţi pe nimeni niciodată să vă spună că ţara voastră nu este măreaţă, că ar trebui să o facem din nouă măreaţă. Această ţară este cea mai măreaţă ţară de pe pământ.
Reporter: Vreau un preşedinte care se să ne înveţe copiii că fiecare om din ţara asta contează, a mai spus doamna Obama. Observatorii au văzut în prima doamnă un personaj care a reuşit să spulbere furia şi nemulţumirea suporterilor lui Bernie Sanders, recalcitranţi în a răspunde solicitării acestuia de a o susţine pe Hillary Clinton, recalcitranţi mai ales în urma emailurilor publicate de WikiLeaks care arată că responsabilii Comitetului Naţional Democrat au favorizat-o pe doamna Clinton în detrimentul domnului Sanders. Agenţiile americane de intelligence au comunicat Casei Albe că sunt foarte convinse de faptul că guvernul rus s-ar afla în spatele furtului de emailuri şi documente ale Comitetului Naţional Democrat. De altfel, ultimele comentarii ale preşedintelui Obama, într-un interviu pentru televiziunea NBC, reflectă îngrijorări din ce în ce mai mari că Vladimir Putin încearcă să se amestece în alegerile americane.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 iulie