La 15 zile de la tentativa de lovitură de stat din Turcia, presa consemnează o schimbarea a atitudinii Uniunii Europene şi a aliaţilor din NATO.
Critica UE faţă de măsurile luate de preşedintele Turciei este mai „catifelată” – subliniază „EU Observer”. Ziarul european adaugă că, de asemenea, şi SUA au adoptat o poziţie mai delicată faţă de Turcia, aliat strategic în Orientul Mijlociu. „Realitatea este că UE ar putea gestiona extrem de greu criza refugiaţilor fără cooperarea Turciei. Pe de altă parte, însă, Turcia are nevoie clară de UE pentru a evita să fie cu totul înghiţită de haos în regiune, ceea ce ar însemna o ameninţare la adresa securităţii şi integrităţii sale teritoriale”, comentează „EU Observer”. Însă, autorităţile din Turcia continuă operaţiunea de curăţare a structurilor statului de aşa-zişii susţinători ai complotiştilor, acţiune care generează îngrijorare la nivelul comunităţii internaţionale. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a respins sugestiile făcute de un oficial american, care a subliniat că măsurile punitive pun în pericol acţiunile împotriva grupării jihadiste Statul Islamic – scrie de la Ankara ziarul „Huryyiet”.
În Ucraina, Rusia continuă să alimenteze conflictul din estul separatist – scrie „Ukraine Today” şi citează declaraţiile ambasadorului SUA în Ucraina, Geoffrey Pyatt. Rusia încalcă Acordurile de la Minsk şi trimite în continuare echipament militar şi armament în estul Ucrainei, peste graniţa internaţională şi suverană a ţării, subliniază publicaţia. „Calea spre o soluţie a acestui teribil conflict este respectarea totală a Acordului de la Minsk. Ucraina a implementat prevederile acordului, pe când Rusia şi regiunile separatiste nu, asta este foarte clar din punctul nostru de vedere”, afirmă ambasadorul american la Kiev.
Vizita Papei Francisc în Polonia continuă. Astăzi, Suveranul Pontif vizitează mai multe lăcaşuri de cult extrem de importante pentru catolicii polonezi şi va oficia o liturghie la care vor participa tinerii. Vineri, Papa Francisc a vizitat fostul lagăr de exterminare al naziştilor de la Auschwitz-Birkenau şi s-a întâlnit cu 11 supravieţuitori ai Holocaustului, scrie „Washington Post” şi punctează: „printre aceştia s-a numărat o femeie de 85 de ani, care era moaşă la Auschwitz, şi o alta de 101 ani, care cânta la vioară în orchestra lagărului”. „Papa a trecut în tăcere pe sub poarta lagărului, pe care stă şi astăzi inscripţia „Arbeit macht frei”, s-a aşezat pe una din băncile de la intrare, şi-a înclinat capul şi a rămas în tăcere, rugându-se timp de cinci minute – scrie „Il Messagero” şi adaugă că Papa Francisc s-a rugat singur şi în celula Sf. Maximilian Kolbe, călugăr franciscan decedat la Auschwitz. „Tăcerea Papei în incinta ‘fabricii morţii’ este precum un tunet. Niciun cuvânt, niciun discurs, nicio rugăciune rostită tare la microfon” – mai scrie ziarul şi încheie cu o declaraţie a Suveranului Pontif, care a subliniat: „memoria este cele mai preţios dar pe care îl putem face tinerilor”.
(Magda Baciu)