Saptămâna viitoare la Sankt Petersburg este posibil să aibă loc întâlnirea dintre preşedintele Federaţia Rusă, Vladimir Putin, şi preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Kremlinul a confirmat întâlnirea celor doi lideri. Nu este exclus ca unul dintre subiectele aflate pe agenda convorbirilor să fie relansarea proiectului construirii gazoductului „Turkish Stream”, proiect ce fusese amânat în momentul în care relaţiile dintre cele două ţări s-au înrăutăţit. Uniunea Europeană este deocamdată sceptică în ceea ce priveşte această perspectivă, considerând că proiectul va consolida chiar şi aşa importanta poziţie a „Gazprom”-ului în UE. Oficialii europeni se tem şi de pericolul „dependenţei faţă de Turcia”, în cazul în care proiectul va fi realizat. Partea ucraineană speră, la rândul său, ca Uniunea Europeană să aibă suficientă voinţă politică să se opună acestui proiect în domeniul gazelor – prin intermediul unor noi sancţiuni antiruseşti, de exemplu.
Uniunea Europeană a primit cu îngrijorare declaraţiile făcute de Moscova şi Ankara referitoare la o posibilă reluare a lucrărilor la gazoductul „Turkish Stream”, deoarece realizarea acestuia va spori dependenţa Europei de gazele ruseşti – transmite „Reuters”, citând surse diplomatice din UE. Potrivit uneia dintre surse, după darea în folosinţă a acestei conducte Rusia nu va mai avea nevoie să folosească Ucraina pentru tranzitarea gazelor spre Europa, şi vor fi, de asemenea, blocate şi alte variante pentru livrarea de gaze naturale din regiunea caspică. „Reluarea prieteniei dintre Turcia şi Rusia poate deveni o problemă în cazul Federaţia Rusă are de gând să înlocuiască Ucraina cu Turcia” – a declarat unul dintre oficialii europeni, care a mai adăugat că Ankara este interesată de livrările de gaze ieftine din Rusia.
Temerile oficialilor europeni au apărut după ce Turcia şi-a confirmat interesul pentru realizarea proiectului „Turkish Stream”. Ministrul turc al economiei, Nihat Zeybekci, a declarat săptămâna trecută că deja există hotărârile politice în legătură cu proiectele comune ruso-turce – este vorba de centrala atomo-electrică „Akkuyu” şi de gazoductul Turkish Stream -, iar ultimul impuls în ceea ce priveşte construirea conductei de gaz se va da la întâlnirea pe care preşedinţii rus şi turc o au programată pentru 9 august, la Sankt Petersburg. Kremlinul a confirmat data întâlnirii. Se aşteaptă ca cei doi preşedinţi să abordeze şi situaţia conductei de gaze.
Ministrul rus al energiei, Alexandr Novak, a confirmat la sfârşitul săptămânii trecute că cele două ţări au reluat discuţiile referitoare la construirea a două linii de conducte ale gazoductului „Turkish Stream”. „Turcia este interesată ca gazul să ajungă direct, ocolind alte ţări de tranzit. În acest sens în ‘Turkish Stream’ este prevăzut un tronson cel puţin pentru consumatorii turci – de 15,75 miliarde de metri cubi de gaze”- a explicat ministrul rus, într-un interviu pentru postul de televiziune „Rusia 24”. Cel de-al doilea tronson , a spus acesta, va fi destinat consumatorilor europeni (şi acest tronson este posibil să treacă pe fundul Mării Negre şi prin Turcia).
Noua conductă de gaze va face în cele din urmă din Turcia un centru al gazelor în drumul „combustibilului albastru” spre Europa. „În general, în Turcia există un mare număr de diferite proiecte (de exemplu, gazoductul TANAP din Azerbaidjan – n. „Nezavisimaia Gazeta”) şi se poate spune că Turcia va juca un rol mai important ca ţară de tranzit, ca să asigure cu gaze consumatorii europeni” – a spus Novak. Este evident că tocmai acest factor este cel care îngrijorează în primul rând UE. Posibil ca iniţial UE să nici nu se fi aşteptat la asemenea acţiuni din partea Moscovei şi a Ankarei sau chiar nu şi-a imaginat că „încălzirea” (relaţiilor – n. trad.) se poate produce atât de curând. Analiştii internaţionali par să fi luat în considerare posibilitatea reluării cooperării economice dintre cele două ţări. Consultanţii UE, NATO, ONU şi ai Guvernului Germaniei luau anterior în calcul posibile surprize pe care Federaţia Rusă le-ar putea oferi lumii în viitorul cel mai apropiat. Au existat cele mai neverosimile scenarii, până la cel al unei „invazii armate în Kazahstan”, nu însă ceea ce se pare că este de fapt.
Reamintim faptul că proiectul „Turkish Stream”, care a înlocuit proiectul „South Stream”, care fusese închis, presupune construirea unei conducte de gaze din Rusia în Turcia, pe fundul Mării Negre şi, mai departe, pe teritoriul Turciei, până la graniţa cu Grecia. În cele din urmă gazele sunt livrate doar până la frontierele Uniunii Europene, ceea ce, teoretic, înseamnă că nu intră sub incidenţa normelor UE. În ciuda interesului manifestat, nu s-a semnat nici un acord interguvernamental privind conducta, iar după incidentul cu avionul rusesc Su-24, doborât de Turcia, proiectul a fost complet sistat. În acelaşi timp, Turcia reprezintă, după Germania, a doua piaţă de desfacere a „Gazprom”-ului rusesc, ca mărime. În 2014, holdingul de gaze rusesc a exportat în Turcia 27,4 miliarde de metri cubi de gaze.
Ministerul Energiei al Federaţiei Ruse face o legătură între interesul manifestat de Turcia pentru construcţia conductei şi declaraţiile făcute recent de Kiev referitoare la planurile de creştere a costului tranzitării gazelor ruseşti prin Ucraina. „În cazul în care costul de tranzit va fi mai mare decât declară colegii noştri ucraineni, acest lucru va influenţa costul de transport şi preţul final al gazelor pentru consumatorii din Turcia” – a spus Novak.
Contractul cu compania „Naftogaz Ukrainî” pentru tranzitul gazelor ruseşti este valabil până la sfârşitul anului 2019, tariful de transport actual este de 2,5 dolari/mia de metri cubi pe o distanţă de 100 km. Surse din cadrul „Gazprom” au anunţat recent că tariful pentru transportul gazelor pe altă conductă, cu ocolirea Ucrainei – este vorba de „North Stream” – este de 2,1 de dolari/ mia de metri cubi, pe o distanţă de 100 km.
Ucraina, care este principala ţară de tranzit spre UE pentru gazele ruseşti – a primit destul de rece ideea reluării proiectului. Preşedintele consiliului de administraţie al „Naftogaz Ukrainî”, Andrei Kobolev, s-a referit la pericolele pe care le poate prezenta construirea gazoductului „Turkish Stream” pentru Ucraina şi UE. „Această construcţie poate avea un impact negativ” – a declarat Kobolev, citat de „RBK-Ukraina”. „Pentru Ucraina, acest proiect reprezintă un anumit risc. Vom pierde dintr-o dată o parte a tranzitului. Cantităţile de gaze care treceau prin teritoriul Ucrainei şi aduceau bani pentru economie, vor fi direcţionate către un alt loc” – a explicat Kobolev.
Şeful „Naftogaz” speră ca „în această situaţie, poziţia UE va fi la fel de dură precum a fost în cazul conductei „South Stream”. Kobolev nu exclude posibilitatea ca „UE să reuşească să sisteze proiectul sau chiar să-l oprească complet”. După cum a declarat Kobolev, pârghiile reale care pot opri procesul de construcţie a conductei „Turkish Stream” sunt destul de simple. „Nici Turcia, nici Rusia nu au tehnologii de lucru la mare adâncime. Aşa ceva pot face numai companiile străine, de aceea, dacă doresc foarte mult, atât Uniunea Europeană, câ şi ţările occidentale pot opri acest proiect prin metoda sancţiunilor. Întrebarea este dacă va exista voinţă politică pentru aceasta”- subliniază Kobolev.
E de presupus că întâlnirea preşedintelui Putin cu omologul său turc va fi urmată de acţiuni ale Bruxellesului cu privire la proiectul „Turkish Stream”. „Urmărim îndeaproape situaţia din Turcia” – a declarat, pentru „Reuters”, vice-preşedinte al Comisiei Europene, Maroš Šefčovič.
Experţii intervievaţi de „Nezavisimaia Gazeta” sunt şi ei de părere că „Turkish Stream” este un proiect primejdios pentru UE. „Realizarea conductei ‘Turkish Stream’ va avea ca rezultat faptul că Ankara va închide în ea cea mai mare parte a livrărilor de gaze naturale către Europa de Sud şi de Est. Ca rezultat, în loc de dependenţa rusească şi cea caspică, UE va obţine dependenţa de Turcia” – a arătat preşedintele consiliului de administraţie al companiei de inginerie „2K”, Ivan Andrievski. Având în vedere însă relaţiile complicate pe care Europa le are cu Turcia, este foarte clar că consolidarea poziţiei de negociere a Ankarei nu este în interesul Uniunii Europene, a mai spus Andrievski. „Statutul de centru important al gazelor îi va permite Turciei, care încearcă să concentreze pe teritoriul său fluxurile de „combustibil albastru” din Rusia, Azerbaidjan, Iran şi Israel, să facă presiuni asupra Bruxellesului în negocierile cu privire la intrarea în UE” – este de părere Eldar Kasaev, membru al consiliului de experţi al Uniunii petroliştilor şi al lucrătorilor în sectorul gazelor din Rusia.
Specialiştii sunt de părere că conducta „Turkish Stream” are astăzi cu mult mai multe perspective decât înainte de conflictul ruso-turc (cu doborârea avionului rusesc Su-24 – n. trad.). Este adevărat, precizează Kasaev, pentru Federaţia Rusă ar fi mai înţelept să nu se grăbească să facă declaraţii deranjante, ci să aştepte până când autorităţile turce vor manifesta mai multă iniţiativă şi un interes real, nu declarativ, în legătură cu acest proiect comun. „Trebuie să încercăm să realizăm la maximum interesele propriului stat, corect, fără a ieşi în pierdere, împărţind între parteneri numeroasele riscuri în construirea costisitoarei magistrale, nu să privim cu jind la ţărmul turcesc” – este de părere expertul, reamintind faptul că Rusia „a luat ţeapă” deja o dată în stadiul iniţial al convorbirilor în legătură cu „Turkish Stream”. „Acordându-le în grabă turcilor reducere la preţul gazelor, Federaţia Rusă nu a obţinut în schimb nici acordul interguvernamental, nici pachetul avizat de documente tehnice necesare pentru realizarea proiectului. Nu există nici un fel de garanţii că Erdoğan nu va ‘trage din nou pe la spate'” – a concluzionat Eldar Kasaev.
În concluzie, negocierile referitoare la „Turkish Stream” poate fi lungi şi dificile. „Poziţia UE constă în diversificarea aprovizionării cu gaz. Gazele din Rusia merg prin Ucraina, precum şi prin conducta ‘North Stream’. Totodată unele din ţările membre UE sunt de părere că şi un al doilea ‘North Stream’ va fi pentru ele prea mult – a arătat Aleksei Kalacev, analist la compania „Finam” – Este clar că în aceste condiţii nici ‘South Stream’, nici ‘Turkish Stream’ nu se înscriu în strategia energetică europeană”.
NEZAVISIMAIA GAZETA – Articol de Olga Soloviova
Traducerea Silvia Nicolau