Cu 100 de ani în urmă armata noastră intra în războiul ce avea să devină al Întregirii Naționale, plină de entuziasm și nerăbdare, la chemarea fraṭilor români din Transilvania. Agenţia de presă Rador vă invită la o călătorie în timp, pentru a înţelege acele momente eroice, într-un nou serial de istorie orală, pe care îl veţi descoperi pe www.rador.ro.
Pe 27 august România a făcut pasul cel mare. Tinerii s-au dăruit ṭării cu un devotament pe care unii dintre contemporanii noştri nu îl pot înṭelege. Bilanṭul primelor victorii din 1916, dar și al primelor înfrângeri, avea să arate că ṭelul întregirii neamului în hotarele ṭării se poate atinge doar cu mari sacrificii.
Arhivele ne dezvăluie astăzi, cu interesante detalii, ce s-a întâmplat atunci cu românii aflaṭi pe scena teatrului de război, dincolo de Carpaṭi, în Dobrogea sau la Dunăre, în Bucureştiul ocupat de trupele Puterilor Centrale sau în Iaşiul plin de refugiaṭi.
Interviurile păstrate în Arhiva de istorie orală a Radiodifuziunii ne emoṭionează, ne înduioşează şi aduc la viaṭă crâmpeie din aceste evenimente petrecute exact cu un veac în urmă. Lor le vom adăuga fotografii remarcabile.
Rador vă invită să urmăriţi, începând cu 27 august, serialul 1916. Note de război care va înfăṭişa experienṭe individuale, întâmplări şi trăiri din Primul Război Mondial povestite la microfon sau consemnate în jurnale şi scrisori inedite. Consultant ştiinṭific va fi domnul profesor Corneliu Andonie, doctor în istorie, muzeograf la Muzeul Militar Naṭional „Regele Ferdinand”.
Vă aşteptăm pe www.rador.ro, secţiunea istorie orală, pentru o lectură inedită, plină de emoţie şi de dramatism.