Binecunoscutul violoncelist Răzvan Suma va participa în serile de 25 şi 26 august la Festivalul Murten classics ce se desfăşoară în perioada 14 august – 4 septembrie în Elveţia. Cele două concerte vor avea loc în ambianţa romantică a castelului Murten şi vor fi susţinute de Orchestra Simfonică din Berna, dirijor Mario Venzago, solişti Kamilla Schatz – vioară şi Răzvan Suma – violoncel. În program sunt incluse lucrări de W. A. Mozart, J. Brahms, F. Draeseke, R. Wagner, piesa în care va evolua Răzvan Suma alături de tânăra violonistă elveţiană fiind Dublul concert pentru vioară, violoncel şi orchestră de Brahms.
Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. Pe lângă activitatea concertistică din România, interpretează frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca “Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, „Kursall” din San Sebastian sau „Casa da Musica” din Porto.
“Violoncelistul Răzvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea şi inteligenţa sa” – astfel îl caracteriza renumita publicaţie germană “Das Orchester” pe tânărul violoncelist român.
În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică. Este invitat să predea la cursuri de măiestrie organizate în ţări ca Spania, Argentina, Coreea, iar în România, Masterclass-ul Muzica la Altitudine realizat alături de violonistul Ştefan Horvath, a strâns peste 20 de cursanţi veniţi din toată ţara. A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz.
Sub titlul “Vă place BACH?”, în 2012 Răzvan Suma a susţinut primul său turneu naţional solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a Integralei de Suite pentru violoncel semnate de J. S. Bach. Cele două ediţii ale turneului (1-21 martie şi 2 octombrie – 7 noiembrie 2012) au însemnat 17 oraşe din România şi peste 10.000 de spectatori direcţi. Ca o continuare firească a acestei frumoase iniţiative, în 2013, Răzvan Suma a propus melomanilor din 13 oraşe turneul naţional „Vă place BRAHMS?”, susţinut alături de pianistul spaniol Josu Okiñena. În 2014, împreună cu Analia Selis și Julio Santián, chitarist și compozitor din Argentina, Răzvan Suma a susținut un al treilea turneu, „Vă place tangou ?”. Aranjamentele speciale pentru violoncel, voce și chitară precum și o parte dintre compoziții sunt realizate de Julio Santián. Interpretarea vocală și prezentarea pieselor pentru publicul român aparțin Analiei Selis. După cele 13 concerte în 12 orașe (inclusiv 2 concerte în București), totalizând peste 7.000 de spectatori, a devenit evidentă necesitatea organizării celei de a doua ediții, programată în anul următor. Cel mai recent turneu naţional la care a participat Răzvan Suma poartă numele Argentango şi s-a desfăşurat în 2016.
Răzvan Suma a realizat din 2006 până în prezent şase turnee în formulă de Trio – „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad” – alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. Alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele „Cellissimo”, Răzvan Suma a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc.
Pe lângă prezenţa sa constantă în zona muzicii clasice, Răzvan Suma a participat şi la proiecte mai puţin convenţionale, adresate unui public tânăr, deschis la inovaţie şi combinaţie între genuri muzicale. Cel mai recent proiect în acest sens este colaborarea cu trupa Viţa de Vie, în aprilie 2013, când una dintre piesele albumului „Acustic” a fost înregistrată alături de Răzvan Suma.
Născut în 1977 la Cluj-Napoca, Răzvan Suma a urmat cursurile liceului de muzică din oraşul natal la clasa profesoarei Gabriela Todor. În anul 2000 a obţinut diploma de licenţă a Academiei de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 a început programul de perfecţionare „Artist Diploma” la Longy School of Music – Cambridge – Statele Unite, la clasa profesorului Terry King. Concursurile de mare prestigiu ca „Giovanni Batista Viotti” – Italia, „Markneukirchen” – Germania sau „Villa de Llanes” – Spania sunt doar câteva dintre cele mai importante competiţii internaţionale la care a participat Răzvan Suma. Educaţia sa muzicală a fost armonios completată de cursurile de perfecţionare cu maeştrii Marin Cazacu, Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Aurel Niculescu, Mirel Ianovici, Herre-Jan Stegenga, Frans Helmerson.
În ultimii ani Răzvan Suma a realizat o serie de înregistrări speciale, inclusiv pentru Fonoteca de Aur a Societăţii Române de Radiodifuziune, precum şi transmisiuni în direct la posturi de radio şi televiziune (“RAI” Torino, “MDR” Leipzig, ”TVR” România, “Acasă” TV, Radio Berlin, Radio Macao, Radio Sofia, Radio Bucureşti, Radio Euskadi). În mai 2012, ca urmare a turneului naţional “Vă place BACH?”, Răzvan Suma a lansat, în foaierul Sălii Radio din Bucureşti, prima înregistare completă în România, pe CD, a Integralei Suitelor pentru violoncel solo compuse de J. S. Bach. CD-ul – conceput într-o formă modernă, atractivă – este realizat cu sprijinul casei de producţie Sonoro Records. Cel mai recent CD, lansat în 2016 poartă titlul Argentango, reprezentând înregistrarea programului turneului cu acelaşi nume, desfăşurat în anul 2016.
Răzvan Suma este, din 2016, director al Orchestrelor şi Corurilor Radio.