Programul ceremoniilor de sâmbătă, 29 august, dedicate comemorării eroilor din Primul Război Mondial

Sâmbătă, 29 august, în mai multe garnizoane din țară vor avea loc activități dedicate împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.

De la ora 9.00, în localitatea Fundata, județul Brașov, se va desfășura o ceremonie la Monumentul eroului Gheorghe Poenaru-Bordea, primul ofiţer al Armatei României căzut la datorie în timpul conflagrației.

La Curtea de Argeș vor fi depuse, de la ora 11.00, în Cimitirul Eroilor, coroane de flori în cadrul unei ceremonii dedicate militarilor care și-au dat viața pentru țară, iar de la ora 12.00 va fi aprinsă o candelă la mormântul Regelui Ferdinand I și va fi oficiată o slujbă de pomenire, la Catedrală.

De la ora 21.00, militarii Armatei României vor trece din nou Carpaţii, în mod simbolic. Efective de valoare pluton vor executa marşuri tactice pe principalele rute pe care, exact cu 100 de ani în urmă, ostaşii armatei noastre luau în stăpânire trecătorile Munţilor Carpaţi, pentru a permite trecerea efectivelor diviziilor române aflate în ofensivă (detalii la http://www.mapn.ro/evenimente/1369_Ceremonii-militare-pentru-comemorarea-eroilor-din-Primul-R%C4%83zboi-Mondial).

Ministerul Apărării Naţionale îi invită pe cetăţeni să asiste la toate aceste activităţi de comemorare a eroilor Primului Război Mondial.

* * *

România Întregită s-a clădit, în principal, prin sacrificiul ostaşilor, căzuţi pe câmpurile de bătălie din ţară sau pieriţi în prizonierat, eroi care au pus mai presus de propria lor viaţă binele naţiunii.

Peste 330.000 de militari români şi-au pierdut viaţa  în urma acestei conflagraţii mondiale, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populaţiei civile, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupaţie.