Guvernul a stabilit ieri data alegerilor parlamentare din acest an. Au fost, de asemenea, adoptate modificări în privinţa procedurii de vot pentru românii din străinătate.
Românii îşi vor alege senatorii şi deputaţii în acest an pe 11 decembrie, campania electorală urmând să se desfăşoare în perioada 11 noiembrie-10 decembrie. Pentru aceste alegeri, executivul a alocat suma de 227,7 milioane de lei. Deşi au existat mai multe variante în vederea stabilirii datei alegerilor, ieri, miniştrii au optat pentru a doua duminică din decembrie. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a explicat şi de ce.
Liviu Iolu: „În urma consultărilor s-a observat că există o majoritate de partide parlamentare care susţin această dată – 11 decembrie – şi anume: Partidul Naţional Liberal, UDMR, PMP, şi UNPR. Susţineau data de 4 decembrie doar Partidul Social Democrat şi ALDE”.
Maria Ligor, ministrul pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, spunea că prin proiectul de ordonanţă de urgenţă adoptat ieri de executiv s-a dorit în principal eliminarea unor obstacole tehnice din calea votării. Potrivit ministrului, românii pot vota fie prin corespondenţă, fie la secţiile de votare de pe lângă misiunile diplomatice, fie la noile secţii de vot organizate pe baza solicitării a cel puţin 100 de români aflaţi în străinătate într-o anumită regiune sau localitate.
Maria Ligor: „Românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să poată vota la orice secţie de votare din străinătate, respectiv posibilitatea să fie înscrişi în listele suplimentare, indiferent de secţia de votare la care se prezintă.
Reporter: Votarea pe listele suplimentare în străinătate nu va pune probleme – mai spunea Maria Ligor – întrucât există verificarea electronică, ceea ce elimină din start posibilitatea votului multiplu”.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 septembrie)