Victor Ponta, suspectat că i-ar fi oferit unui om de afaceri un fotoliu de parlamentar în schimbul sponsorizării vizitei fostului premier britanic
Fostul premier român, Victor Ponta, este anchetat pentru presupuse nereguli financiare legate de o vizită a lui Tony Blair din 2012.
Marţi, procurorii români l-au interogat pe Ponta în legătură cu acuzaţiile potrivit cărora el ar fi profitat de autoritatea sa ca lider al Partidului Social Democrat pentru a-l convinge pe Blair să vină în România. Ei îl acuză pe Ponta că i-ar fi oferit unui om de afaceri local, Sebastian Ghiţă, un fotoliu de parlamentar în schimbul sumei de 220.000 de euro (£ 184.000) pentru a acoperi costurile vizitei unui important politician. Ghiţă a declarat Agenţiei de presă Mediafax că politicianul respectiv era Blair.
Procurorii afirmă că Ponta a aranjat această vizită astfel încât să se creadă că ar fi organizată din iniţiativa unor organizaţii apolitice, iar el a avut de profitat de pe urma relatărilor din presă pe tema vizitei.
Biroul lui Blair a declarat că a fost contactat de Fundaţia Multimedia pentru Democraţie Locală ca să redacteze discursul, iar contactul s-a făcut prin intermediul unei organizaţii americane, Centre for American Progress. Blair a primit un onorariu substanţial pentru un discurs pe tema viitorului Europei, banii fiind ulterior transferaţi integral în contul uneia dintre organizaţiile sale umanitare.
Se presupune că, în schimbul sponsorizării vizitei, Ponta, care a fost prim-ministru între anii 2012 – 2015, l-ar fi promovat pe Ghiţă în cadrul partidului pentru a-l ajuta să obţină un fotoliu de parlamentar şi un mandat de patru ani în Camera Deputaţilor. Atât Ponta, cât şi Ghiţă resping acuzaţiile.
Blair nu a fost pus sub anchetă pentru vreo neregulă, după cum a precizat purtătoarea de cuvânt a procurorilor, şi nu există vreun fapt din care să reiasă că el ar fi fost la curent cu eventualele consecinţe ale vizitei sale.
Ponta este cercetat pentru că ar fi profitat de autoritatea sa ca să obţină bani, bunuri şi alte beneficii ilegale, precum şi pentru complicitate la spălare de bani. Procurorii l-au plasat pe Ponta sub control judiciar – echivaentul unei cauţiuni – asta însemnând că el va trebui să se prezinte în faţa procurorilor, trebuie să primească permisiunea de a părăsi ţara, nu poate face declaraţii publice legate de anchetă şi nici despre procurori.
In prezent, Ponta este în proces pentru un alt caz de corupţie, legat de activitatea sa ca avocat între anii 2007 – 2008. El respinge acuzaţiile.
Ponta a devenit premier în 2012. El a demisionat în 2015, în urma protestelor în masă provocate de incendiul izbucnit într-un club de noapte, care s-a soldat cu moartea a peste 30 de oameni şi care a dus la acuzaţii de corupţie şi de incompetenţă. La acea dată, el era deja pus sub acuzare pentru corupţie în legătură cu activitatea avută înainte de a deveni premier.
Articol de Patrick Wintour
THE GUARDIAN (Marea Britanie), 7 septembrie 2016
Traducerea: Alexandru Danga