Presa internaţională anunţă că Statele Unite şi Rusia au ajuns la un acord pentru reducerea violenţei în Siria şi pentru a duce ţara spre o tranziţie politică, în vederea încheierii a cinci ani de război civil. Totodată, părţile au pus la cale şi un plan de colaborare militară inedită în zonă, contra jihadiştilor, reţine The New York Times. Acordul intră în vigoare azi, dată ce coincide cu prima zi a Sărbătorii islamice a Sacrificiului, putând fi un punct de cotitură, dacă va fi pus în practică, crede Corriere della Sera. Damascul acceptă acordul de încetare a focului ruso-american, dar opoziţia rămâne circumspectă, atenţionează Le Monde. Acordul a fost salutat de şefa politicii externe a UE, de Marea Britanie şi Franţa, dar şi de Turcia, adaugă ziarul francez. Turcia pune, însă, condiţii Statelor Unite pentru operaţiunea siriană de la Raqqa, considerată „capitala” grupării ISIS, notează Milliyet. Înaintea discuţiilor care vor avea loc cu delegaţia americană aşteptată în Turcia, după sărbătoarea islamică, Ankara analizează „structura socio-culturală a regiunii, evenimentele petrecute din 2013 până în prezent, dinamica regională a ISIS şi toate scenariile care pot să apară în urma operaţiunii”, scrie ziarul turc.
Presa americană oscilează între reculegere şi încercări de ajustare a bilanţului războiului contra terorismului. La 15 ani de la atacurile din 11 septembrie 2001, preşedintele american Barack Obama a invocat Scriptura şi a lăudat curajul şi diversitatea americanilor, în alocuţiunea susţinută la Pentagon, la ceremonia de comemorare a celor aproape trei mii victime, în cel mai sângeros atac terorist din istoria naţiunii, notează The Washington Times. Ameninţarea teroristă la adresa SUA şi a Europei este mai mare, mai amplă şi mai profundă, apreciază Centrul naţional de contraterorism al SUA, citat de The Washington Times. Se îndreaptă America spre un nou dezastru asemenea celui de la 11 septembrie, prin ignorarea lecţiilor istoriei? întreabă The Moscow Times. Preşedintele Barack Obama a subliniat că grupările extremiste precum Statul Islamic şi al-Qaeda ştiu că nu pot învinge niciodată America, aşa că încearcă să insufle teamă, dar americanii nu cedează în faţa fricii, a asigurat Obama, citat de USA Today. Obiectivul luptei antiteroriste şi pentru securitatea americanilor pare a fi fost atins, scrie The Washington Post. În schimb, lupta pentru a învinge reţeaua mondială de grupări jihadiste a înregistrat mai puţin succes, constată acelaşi cotidian. Ameninţarea este, de fapt, mai serioasă, fiind în prezent circa 100.000 de persoane în diferitele grupări teroriste răspândite în lume, adică mult mai multe decât erau în urmă cu 15 ani, adaugă The Washington Post. Atentatele din 2001 au schimbat totul în SUA şi în lume, în materie de viziune asupra securităţii colective, teama de atentate ducând la întărirea măsurilor preventive şi de control, uneori în detrimentul libertăţilor individuale, aminteşte Le Temps. La rândul său, premierul Franţei, Manuel Valls, a declarat că ar putea avea loc noi atacuri în Franţa, scrie Le Monde. Potrivit premierului francez, 15.000 de persoane, care au fost sau sunt pe cale de a fi radicalizate, se află în atenţia poliţiei şi a serviciilor de informaţii. Într-un interviu pentru Journal du Dimanche, ministrul francez al Justiţiei şi-a anunţat intenţia de înăsprire a condiţiilor de detenţie a unor deţinuţi radicalizaţi.
Peste 1,8 milioane de pelerini musulmani s-au reunit pe Muntele Arafat, în apropiere de Mecca, pentru cea mai importantă etapă a pelerinajului în Arabia Saudită, îndoliată anul trecut de o busculadă cu victime, notează Liberation. Cu 800 de videocamere suplimentare instalate pentru a supraveghea mulţimea din zona Marii Moschei, şi cu brăţări electronice date participanţilor, Arabia Saudită speră să îi protejeze mai bine în acest an pe pelerini, reţine La Croix. Pentru prima dată în aproape 30 de ani, nu participă un grup de pelerini iranieni, remarcă Le Figaro. În pofida negocierilor purtate între Ryad şi Teheran, cele două puteri regionale rivale nu s-au înţeles cu privire la participarea iranienilor la pelerinaj. În consecinţă, mii de iranieni au manifestat la Teheran contra Arabiei Saudite, iar sute de mii de iranieni s-au îndreptat, la sfârşit de săptămână, spre oraşul sfânt şiit Kerbala, din Irak, adaugă ziarul francez.
Cristina Zaharia