Poate că denumirea de pudding nu este potrivită, dar așa se numește rețeta pe care am găsit-o într-o carte cumpărată în 1997 din Bruxelles, „Tartes et puddings”. Rețeta originală se cheamă „Pudding Pădurea Neagră” și are cireșe negre în compoziție, dar acum fructele de sezon sunt perele și strugurii, așa că am modificat puțin rețeta:
3 pere
1 ciorchine de struguri negri
200 grame de făină
50 grame de cacao
un praf de sare
100 grame de zahăr
3 ouă
200 ml de lapte
1 lingură de lichior de zmeură neagră sau orice alt lichior de fructe
Pe fundul unui vas de Jena uns cu unt și presărat cu pesmet și zahăr așezăm boabele de struguri și perele curățate și tăiate cubulețe destul de mari. Cernem făina, cacaoa și sarea. Separat batem ouăle și le amestecăm cu zahărul, le adăugăm ingredientelor uscate (făină plus cacao), amestecăm din nou bine și la final turnăm laptele și lichiorul. Așezăm compoziția omogenizată peste fructele din tavă și dăm la cuptor pentru aproximativ 25 de minute – până se încheagă aluatul.
Se servește rece – este și mai gustos cu puțin iaurt gras deasupra, eventual și cu o linguriță de dulceață de afine.
Poftă bună!
Daniela Sirbu