Preşedintele francez Francois Hollande a spus marţi că verificările de securitate de la aeroporturile româneşti pot ajuta spaţiul Schengen, sporind speranţele de apropiere a ţării est-europene de aderarea la zona fără paşapoarte. Hollande a remarcat că România a implementat un sistem de verificare a pasagerilor care iau curse aeriene din aeroporturi româneşti. „Este o structură importantă pentru securitatea noastră. Pentru noi este un punct esenţial în lupta împotriva terorismului şi din acest motiv ar trebui să aibă loc discuţii la Bruxelles, pentru a vedea cum pot aeroporturile româneşti aduce o contribuţie la spaţiul Schengen prin eficienţa lor”, a spus el.
România încearcă să intre în spaţiul Schengen de mai mulţi ani, dar nu a reuşit să-şi asigure acordul unanim necesar al celor 26 de membri, în parte din cauza preocupărilor privind corupţia.
Preşedintele român Klaus Iohannis a salutat pozitiv comentariile lui Hollande, spunând că el simte că România este susţinută de Franţa în încercarea sa de a adera la zona Schengen, unde nu sunt paşapoarte şi alte controale de frontieră între ţări. „România se comportă ca un membru de facto al Schengen”, a spus Iohannis.
Înainte de summitul UE care va avea loc la Bratislava, după votul Marii Britanii pentru plecarea din bloc, Hollande a spus: „Europa trebuie să fie o speranţă. Dacă nu este o speranţă, nu mai este Europa. A fost o speranţă mult timp pentru cei dinăuntru. Este o piaţă care s-a deschis, o monedă, o pace, o capacitate de a avea o voce care este auzită pretutindeni în lume”.
Totuşi, el a adăugat: „această speranţă s-a evaporat. Noi trebuie să reînnoim această speranţă prin tinerii Europei, mobilitate, cercetare, posibilitatea de dezvoltare, de a avea un loc de muncă; aceasta este prioritatea pe care o voi evidenţia la Bratislava”.
România şi Franţa speră că vizita de rang inalt va da totodată un impuls comerţului şi va consolida relaţiile dintre aliaţii tradiţionali. Franţa are 450 de întreprinderi şi companiile franceze asigură 100.000 de locuri de muncă, în timp ce Franţa este prima opţiune a studenţilor francezi care aleg să studieze în universităţi străine, a spus Hollande.
Hollande a depus o coroană la mormântul soldatului necunoscut, marţi dimineaţa, remarcând că este prima vizită de stat făcută de un preşedinte francez, de la venirea lui Jacques Chirac în România în 1997.
Hollande va inaugura ulterior fabrica Airbus România, din centrul ţării, care va produce helicoptere militare H215 şi civile începând de anul viitor. Va deveni deplin funcţională din 2020, fabricând 15 elicoptere pe an şi creând 350 de locuri de muncă, au spus oficialităţi ale firmei.
Liderul francez este însoţit de 30 de şefi ai afacerilor.
Traducerea: Adriana Buzoianu
THE NEW YORK TIMES (Franţa), 13 septembrie 2016 – AP