RFI, 14 septembrie 2016 – Hans Klemm este ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie. Iată cum comentează misiunea diplomatică americană gestul ambasadorului de a se fotografia alături de primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad şi alţi doi reprezentanţi locali, ţinând în mână steagul Ţinutului Secuiesc. Fotografia a fost postată pe reţelele sociale de edilul maghiar.
„Ambasadorul Hans Klemm este ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie. El călătoreşte periodic prin ţară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societăţii româneşti”, precizează Ambasada SUA.
Misiunea diplomatică mai afirmă că Statele Unite, în calitate de aliat şi partener strategic al României, „sprijină şi aplaudă democraţia din România şi eforturile României de a-şi consolida instituţiile democratice prin participarea deplină şi egală a tuturor segmentelor societăţii”.
De partea sa, Ministerul român de Externe precizează în limbaj diplomatic că „asemenea vizite presupun luarea în considerare a posibilităţii existenţei unor sensibilităţi”.
Politologul Andrei Ţăranu explică la RFI unde a greşit ambasadorul american: „Cred că ambasadorul nu a fost conştient şi nu a ştiut exact ce reprezintă simbolul respectiv şi steagul respectiv, neştiind că este un simbol care nu a fost acceptat de statul român şi care a generat suficient de multe tensiuni între comunitatea românească şi comunitatea maghiară din România şi nu numai”.
„Pe de altă parte, evident că ar fi trebuit să existe o altă formă de reacţie a ambasadei, tocmai ştiind că oriunde în lume, simbolurile politice sunt extrem de importante în relaţiile care se stabilesc între ţări. Or, având în vedere că a existat o declaraţie a ambasadorului SUA în Republica Moldova, care a sensibilizat o parte din populaţia României şi din Republica Moldova, această reacţie dă din nou senzaţia că românii nu sunt chiar atât de simpatizaţi în SUA, tocmai pentru că ambasadorii fie că sunt în Republica Moldova, fie că sunt în România nu ştiu foarte mult despre relaţiile din România, despre realitatea istorico-simbolică a românilor şi aşa mai departe”, mai spune Andrei Ţăranu.