În Rusia, este zi de reflecţie, înaintea alegerilor parlamentare de mâine. Într-o ţară cu 11 fusuri orare, alegătorii au început deja să voteze în regiunile îndepărtate ale Federaţiei Ruse.
Dintre cei 450 de deputaţi, jumătate vor fi aleşi pe liste de partid, jumătate în circumscripţii uninominale. La alegerile pe liste, unde pragul electoral a fost coborât de la 7 la 5% participă 14 partide. Conform sondajelor, însă, doar cele patru partide prezente în actuala Dumă de Stat au şanse să depăşească baremul de 5%. În ultimul sondaj, lider detaşat, cu peste 41% este Partidul Rusia Unită, care se poziţionează în primul rând ca partidul preşedintelui Vladimir Putin şi al cărui lider oficial este premierul Dmitri Medvedev. Pe locul doi, cu 12,4% se află Partidul Liberal Democrat al populistului şi naţionalistului Vladimir Jirinovski, urmat cu 7,5% de Partidul Comunist şi 6,4 de partidul de stânga Rusia Justă. Celelalte partide aveau între 2,4 şi 0%.
În premieră, scrutinul legislativ este organizat şi în Peninsula Crimeea, anexată de la Ucraina în 2014. Ministerul român al Afacerilor Externe afirmă într-un comunicat că nu recunoaşte legitimitatea alegerilor din Crimeea pentru Duma de Stat a Federaţiei Ruse. Totodată, MAE reafirmă sprijinul pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi reaminteşte că România nu recunoaşte anexarea ilegală a Crimeii şi a oraşului Sevastopol de către Federaţia Rusă. O poziţie similară au exprimat deja Ucraina şi Statele Unite.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 septembrie)