Senatul României a adoptat o declaraţie în care condamnă afirmaţia ambasadorului SUA la Chişinău, potrivit căruia „Moldova nu este România”
În declaraţia iniţiată de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi adoptată cu 49 de voturi pentru, o abţinere şi un vot împotrivă se precizează că „opinia publică din România a primit cu surprindere, îngrijorare şi insatisfacţie” declaraţia diplomatului american. Senatorii români au subliniat că aceste declaraţii nu pot afecta şi nu vor afecta parteneriatul strategic între România şi SUA şi nu vor schimba coordonatele politicii externe a României cu privire la Republica Moldova. Totodată, acestea „nu pot impieta asupra voinţei suverane a cetăţenilor din cele două state privind viitorul lor comun în UE şi nici asupra chestiunii identităţii naţionale româneşti, comună pe ambele maluri ale Prutului, ce nu poate fi interpretată sau rescrisă de altcineva”. În declaraţie se mai accentuează că istoria dureroasă şi sutele de mii de victime ale represiunii staliniste îşi pot afla o reparaţie morală prin susţinerea de către SUA a aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, ca formă optimă de realizare a relaţiilor privilegiate de cooperare între România şi Republica Moldova.
Într-un interviu televizat în date de 27 august, cu prilejul aniversării a 25 de ani de la declararea independenţei Republicii Moldova, ambasadorul James Pettit a afirmat că este foarte important ca Republica Moldova să rămână un stat suveran şi independent, în cadrul unor graniţe sigure. Diplomatul american a adăugat că unirea cu România, ca o posibilă formulă de aderare la Uniunea Europeană sau din orice alt motiv, nu este o opţiune practică şi nu ar rezolva problemele moldovenilor. James Pettit a declarat că „Moldova nu este România, Republia Moldova are propria istorie şi are propriile provocări. Mai ales aceste ultime cuvinte ale ambasadorului SUA la Chişinău au produs indignare în România, unde unul dintre sloganurile unioniştilor, prezent pe afişe şi scris pe clădiri, este tocmai „Basarabia e România”. Declaraţia ambasadorului american a fost criticată de mai mulţi lideri politici din România, printre care şi fostul preşedinte Traian Băsescu, însă preşedintele Senatului a fost primul politician cu o funcţie importantă care a cerut în mod oficial explicaţii autorităţilor americane. Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat că ambasadorul SUA la Chişinău ori nu cunoaşte regulile diplomaţiei, ori este incult, însă în orice caz operează cu teze staliniste.
NÉPSZABADSÁG (Ungaria), 20 septembrie
Traducerea: Andrei Demény