Războiul din Siria şi „impasul total” – cum îl caracterizează Le Monde – în găsirea unei soluţii, devenit evident la Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, este în atenţia întregii prese internaţionale. Le Monde vorbeşte în editorialul său despre „înşelătoria marilor puteri la ONU”. După ce face un bilanţ al celor 5 ani de război din Siria şi evocă numărul imens de victime, ziarul scrie: „Nu se aştepta mare lucru de la discuţiile despre Siria desfăşurate cu ocazia reuniunii de toamnă a Adunării Generale a ONU, dar realitatea a depăşit orice imaginaţie. Americanii şi ruşii, care erau actorii principali ai acestor convorbiri, au constatat eşecul armistiţiului pe care l-au încheiat pe 9 septembrie şi care a ţinut mai puţin de zece zile. Confruntările din Siria nu se rezumă la o înfruntare binară, între Damasc şi formaţiunile jihadiste. Ele sunt multiple” – şi ziarul enumeră forţele care au interese în zonă – Iranul, Hezbollahul libanez, miliţiile afgane şi irakiene şiite obediente Teheranului, Turcia, saudiţii şi cei din Qatar…
Unica soluţie pentru a se ajunge la oprirea luptelor în Siria rămâne acţiunea concertată a Statelor Unite şi a Rusiei. Dar trebuie ca Moscova şi Washingtonul să-şi înfrunte mai întâi, şi unul şi celălalt, protejaţii locali pentru a-i forţa să respecte încetarea focului. Este în joc credibilitatea lor. Şi viaţa sirienilor – conchide editorialul.
Abordând subiectul Siriei, Le Figaro titrează: „Siria: noua ofensivă împotriva oraşului Alep, eşec al diplomaţiei”. Alep este un obiectiv strategic crucial în războiul care distruge Siria de cinci ani şi regimul de la Damasc vrea să recucerească partea de est a fostei capitale economice a ţării, pe care a pierdut-o din 2012, scrie ziarul.
The Guardian vorbeşte despre a doua zi de bombardamente grele asupra oraşului şi citează o asistentă medicală dintr-unul din centrele medicale lovite vorbind despre furia celor care au mai rămas în oraş şi despre copiii răniţi: „Le-au ars copilăria şi inocenţa, i-au lăsat fără case în ţara lor şi tot ce primim sunt vorbe şi promisiuni din afară”.
Lupta împotriva grupării Statul Islamic este subiectul unui articol din ziarul francez Le Point, care titrează: „Washingtonul încearcă să-şi convingă aliaţii din Asia să lupte împotriva Statului Islamic (ISIS)” şi citează în acest sens responsabili ai Pentagonului. Ministrul Apărării, Ashton Carter, a declarat în timpul unei audieri la Senat că subiectul se află pe ordinea de zi a unei viitoare reuniuni în Hawaii cu omologii SUA din ASEAN, Asociaţia Ţărilor din Asia de Sud-Est. Lupta împotriva Statului Islamic se află şi pe agenda candidatei democrate la preşedinţia Statelor Unite, Hillary Clinton, care are un plan pentru a opri ISIS: să-l ucidă sau să-l captureze pe liderul acestei grupări, Abu Bakr al-Baghdadi, după cum a declarat pentru The Guardian o persoană din stafful ei de campanie.
Protestele care durează de câteva zile în oraşul Charlotte din SUA în urma uciderii unei persoane de culoare de către poliţie sunt şi ele în atenţia presei. „O nouă noapte de manifestaţii, în ciuda interzicerii circulaţiei pe timpul nopţii”, scrie Le Figaro, subliniind însă că atmosfera din oraş este mult mai paşnică. Primarul oraşului a declarat, pe contul său de Twitter, că măsura interzicerii circulaţiei pe timpul nopţii va rămâne în vigoare „cât timp va persista starea de urgenţă sau până ce va fi oficial revocată”. Şi The Telegraph scrie despre nerespectarea de către manifestanţii din Charlotte a interdicţiei de a circula noaptea. Le Soir informează că Donald Trump evocă drogurile ca fiind o cauză a violenţelor de la Charlotte. „Dacă nu sunteţi la curent, drogurile joacă un rol foarte important în ceea ce vedeţi seara la televizor”, a declarat magnatul american al imobiliarelor cu ocazia unui discurs ţinut în timpul unei adunări a producătorilor de gaze de şist.
Presa nu uită nici de tensiunile dintre cele două Corei. Ziarul italian Il Messagero şi britanicul The Sun vorbesc despre un plan secret al Seulului de a-l ucide pe liderul nord-corean Kim Jong Un în cazul în care acesta ar ridica nivelul ameninţărilor nucleare. Trupe speciale sunt gata să intre în acţiune şi să-l ucidă pe liderul nord-coreean, scriu cele două ziare. Il Messagero îl citează pe ministrul sud-coreean al apărării, Han Min-koo, care a declarat în Parlament că „Seulul are intenţia de a utiliza rachete de mare precizie pentru a lovi obiective inamice în diferite zone”. „Şi are de asemenea intenţia de a-l elimina pe liderul inamic”.
(Autor: Gabriela Sîrbu, Agenţia de presă RADOR)