Comisarul european pentru politică europeană şi de vecinătate Johannes Hahn, merge mâine, la Chişinău, unde are programate discuţii cu oficialii moldoveni. Se va face un bilanţ al situaţiei actuale a procesului de reformă şi de implementare a reformelor susţinute de UE. Un accent deosebit se va pune pe prezentarea generală a situaţiei preelectorale din Moldova. Discuţiile se anunţă însă fierbinţi în urma concluziilor unui raport al Curţii Europene de Conturi. Acesta semnala faptul că Bruxellesul nu ar fi mulţumit de modul în care sunt folosiţi banii europeni în Republica Moldova.
Reporter: Victor Pogor – La Chişinău, Johannes Hahn are programate întrevederi cu preşedintele Parlamentului Andrian Candu, prim-ministrul Pavel Filip, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Sergiu Cioclea şi cu miniştrii cheie din guvern. Agenda comisarului mai include şedinţe cu opoziţia parlamentară şi cu unii lideri ai partidelor neparlamentare. Programul exact al vizitelor dar şi subiectele ce urmează a fi abordate nu au fost făcute publice, dar după cum anunţă un comunicat al delegaţiei UE la Chişinău, scopul principal al discuţiilor este de a face un bilanţ al implementării reformelor concrete susţinute de UE. Un accent deosebit se va pune pe prezentarea generală a situaţiei preelectorale din ţară în vederea asigurării realizării angajamentelor OSCE şi ale Consiliului Europei în perioada alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie.
Guvernarea de la Chişinău se declară pregătită pentru discuţii cu oficialul european. La una din şedinţele anterioare de guvern, premierul Pavel Filip a cerut insistent membrilor cabinetului de miniştri să fie pregătiţi pentru vizita lui Hahn, iar Cancelariei de Stat să întocmească un raport cu privire la cum au fost cheltuiţi banii europeni. Indicaţiile au venit după ce s-a dat publicităţii un raport al Curţii Europene de Conturi care semnala că UE are dubii faţă de felul cum sunt folosiţi banii europeni în Republica Moldova. Este a doua vizită a comisarului Hahn la Chişinău în calitate de comisar, prima având loc pe 6 noiembrie 2014. Lunga pauză s-ar putea datora scandalului miliardului furat care a fost urmat de o rărire pronunţată a vizitelor liderilor europeni în Moldova faţă de anii în care era considerată campioana reformelor şi povestea de succes printre ţările Parteneriatului Estic.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 septembrie