„Ziua Luptei Împotriva Cancerului de Sân” stabilită prin Legea nr. 273/2015 şi iniţiată de Fundaţia Renaşterea, în parteneriat cu membrii Comisiei pentru sănătate a Senatului; decretarea acestei zile are menirea de a încuraja cetăţenii, agenţiile guvernamentale, companiile private, organizaţiile non-profit, precum şi toate celelalte grupuri interesate să se alăture activităţilor ce au drept scop creşterea gradului de conştientizare a ceea ce românii pot face pentru a preveni cancerul de sân.
Cu acest prilej, sunt organizate în întreaga lume campanii de conştientizare a pericolului pe care îl reprezintă cancerul la sân şi a modului în care pot fi depistate primele semne ale cancerului la sân. La fiecare trei minute, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân şi la fiecare 14 minute o femeie moare din cauza cancerului la sân, ceea ce înseamnă că una din opt femei moare răpusă de cancer la sân. Dar cancerul la sân depistat în stadiul incipient poate fi vindecat în proporţie de peste 90%.
NOTĂ: „Ziua mondială de luptă împotriva cancerului” se marchează la 4 februarie
RADOR – 1 octombrie 2016
*****
Marcarea în Bucureşti a Zilei Internaţionale de luptă împotriva cancerului de sân
Muzeul Naţional de Artă din capitală şi Palatul Cotroceni vor fi iluminate în roz, în această seară, pentru a marca Ziua Internaţională de luptă împotriva cancerului de sân. Ajunsă la cea de-a 16-a ediţie, manifestarea este organizată de Fundaţia Renaşterea şi se vrea a fi un simbol al luptei împotriva acestei maladii. Date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că o treime dintre cancerele la sân pot fi prevenite, iar jumătate dintre decese ar putea fi evitate. În fiecare an, pe 1 octombrie, clădiri importante din peste 70 de ţări sunt iluminează în roz.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 octombrie