„Recuperarea memoriei: casa George Enescu de la Mihaileni”

 mihaileni

Marti, 4 octombrie, de la ora 11.00 , in Sala Mare a Institutului Cultural Roman din Bucuresti, a avut loc dezbaterea „Recuperarea memoriei: casa George Enescu de la Mihaileni”, organizata in cadrul Colocviilor „Oamenii Timpului”.

La eveniment au participat: Raluca Stirbat, presedintele Societatii Internationale „George Enescu” din Viena,  Cristina Liberis, manager regional al Campaniei „Oamenii Timpului”,  Alexandru Tomescu, violonist,  Serban Sturdza, arhitect, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, filiala Bucuresti, vicepresedintele Fundatiei Pro Patrimonio, si prof. dr.  Mihai Cosma, muzicolog. Dupa  prezentarea generala a subiectului, participantii la colocviu au vizionat filmul documentar realizat in luna august 2016, la Mihaileni, unde, la initiativa Fundatiei Pro Patrimonio, in parteneriat cu Ordinul Arhitectilor din Romania, Primaria Comunei Mihaileni si Primaria Comunei Hiliseu Horia, a fost organizata o claca pentru repararea Casei Enescu, la care au participat zeci de voluntari din localitatea Hiliseu Horia din judetul Botosani.

Raluca Stirbat: „In 2013, a fost un boicot al campaniei, nu era de inteles de ce solidaritarea nu e o notiune reala, ci doar un cliseu declarativ. As dori sa mentionez ajutorul Institutului Cultural Roman de la Viena, impreuna cu care am organizat in primavara lui 2014 primul concert de renume, in urma caruia au putut fi stranse primele fonduri. Banii au provenit din partea acelor multi, anonimi oameni. Dorim un centru de educatie pentru tinerii sau copiii care nu au posibilitatile de educatie de la oras „.

Cristina Liberis: „Exista multe initiative pentru recuperarea memoriei, de retinut este si campania pentru recuperarea caselor memoriale, sustinuta de Institutul Cultural Roman si Trinitas TV. Proiectul arata ca efervescenta exista, primii pasi au fost facuti. Prin toti acesti Oameni ai Timpului nostru, proiectul va continua.  Acest subiect,  al recuperarii casei lui George Enescu de la Mihaileni, se inscrie in Campania nationala Oamenii Timpului, care isi propune sa descopere oamenii de valoare de langa noi. Firescul. Campania, ajunsa la a treia editie, este in plina etapa de nominalizari. Oricine dintre dumneavoastra ii poate nominaliza pe cei care au creat ceva deosebit, au schimbat mentalitati sau au adus plusvaloare in comunitatile in care traiesc .”

Alexandru Tomescu: „Am fost foarte bucuros sa ma pot alatura acestei initiative, acestui proiect pornit de pianista Raluca Stirbat. Sincer sa fiu, in primele momente mi se parea un proiect irealizabil, foarte dificil, foarte complicat, dar optimismul si aceasta credinta ca, pana la urma, binele va invinge au facut ca, in cele din urma, sa fie un proiect de succes, un proiect emblematic de salvare a unei case care parea sortita pieirii (…) De la inceput, a fost evident ca restaurarea si salvarea casei ca obiect nu reprezinta finalitatea proiectului, nu acolo se termina lucrurile, ci acolo, de fapt, doar incepe partea interesanta.(…) La Mihaileni, urmeaza sa fie organizata o academie de muzica si de arte vizuale care sa fie o rampa de lansare pentru viitoarele talente ale Romaniei;  turneul Stradivarius 2016 a fost dedicat strangerii de fonduri pentru aceasta academie.

Serban Sturdza: „  Ordinul Arhitectilor din Romania a hotarat sa porneasca in aceasta aventura. A fost un proiect inspirat. Ne-am pus problema daca se poate restaura o casa din chirpici. Am gasit un mester local, Ovidiu Ionica, si am facut un proiect de interventie de urgenta. Am pornit o actiune tehnica, fiindca este o diferenta intre stratgeie si metodologie. Pana acum s-au consumat 26.500 de euro, mai avem nevoie de 5.000-6.000 de euro pentru podele, finisaje exterioare, pentru prispa, plus alti bani pentru gradina, gard, amenajari in gradina (…) Daca facem o comparatie intre casa lui Constantin Brancusi si casa lui George Enescu de la Mihaileni, in cazul casei Enescu, toata structura originara a fost pastrata. Casa, la ora aceasta, este iesita din statutul de a fi in pericol de prabusire.  

Mihai Cosma: „Am constatat cu bucurie ca primii pasi, si poate si cei mai semnificativi, au fost facuti si ca lucrurile se reasaza pe un fagas bun, intr-o directie in care ne-o dorim cu totii. Povestea caselor lui George Enescu este o poveste fascinanta (…). Eu cred ca asemenea mijloace pot sa emotioneze si pot sa aiba un impact foarte bun in canalizarea energiilor in slujba unui proiect si – de ce nu? – poate, la un moment dat, un film care sa spuna povestea tuturor caselor lui Enescu ar fi foarte interesant si binevenit (…) Ma bucur ca tinerii mei colegi se gandesc sa faca asemenea proiecte educationale si sa ofere sansa unor talente viitoare care se nasc in aceasta zona (…) Sa invete acolo, la ei acasa, sa-si puna bazele unei educatii care, pe mai departe, ii va trimite spre o cariera internationala .”

Marti, 4 octombrie 2016, de la ora 19.00 , in sala Muzeului National „George Enescu”, se va desfasura un concert caritabil sustinut de pianista Raluca Stirbat, din cadrul Turneului National din aceasta toamna, ce are loc in noua orase ale Romaniei.

sursa: ICR.ro