Împlinirea a 75 de ani de la deportarea evreilor bucovineni în Transnistria a fost marcată ieri, la Siret şi Suceava, prin dezvelirea unor plăci comemorative. După cum transmite reporterul nostru Angela Cerven, au fost prezenţi reprezentanţi ai administraţiei locale, ai corpului diplomatic, ai Bisericii Ortodoxe Romane, ai Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” şi ai Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din ţara noastră. Preşedintele Comunităţii Evreilor din Satu Mare, Nicolae Decsei, a vorbit despre experienţa sa în lagăr:
Nicolae Decsei: Părinţii mei locuiau în Cernăuţi, tătăl meu era un tâmplar de naţionalitate maghiară, mama mea era o evreică de origine sefardă. Mama trebuia să fie dusă fie dusă în Transnistria. Tatăl meu s-a declarat şi el evreu, a mers cu mama şi, astfel, în lagărul de la Moghilev Podolski au stat aproape trei ani. Eu m-am născut în lagăr în 1941 şi am stat până în martie 1944, când lagărul a fost eliberat. Am mâncat ce s-a putut mânca, mâncarea de bază fiind cojile de cartofi de la popota ofiţerilor români şi am supravieţuit celor două valuri de tifos.
Realizator: Tot ieri a fost reinaugurată Sinagoga din Suceava, construită în 1870, care a fost restaurată şi modernizată.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 octombrie