Am păstrat denumirea originală, pentru că nu există traducere potrivită în română. Cum să îi spunem, “desert crocant cu prune”? Nu se potrivește sută la sută. Nici nu îndrăznesc să spun cât de repede se poate mânca o tavă întreagă de ‘croustillant’ din ăsta! Luat din aceeași sursă – cartea belgiană cu tarte.
Cantitățile pentru o tavă de 20×20 cm (orientativ):
15 prune fără sâmburi
O cană de lichior sau suc de mere – când spunem “o cană”, la mine asta înseamnă aproximativ 300 ml
1 cană de zahăr brun (folosim aceeași măsură, adică, aceeași cană)
1 lingură de făină
Coaja rasă și zeama de la o portocală
Toppingul:
1 cană de musli
2 linguri de faină
50 grame de unt topit
Se amestecă la foc mic prunele cu lichiorul sau sucul de mere. Se așează prunele într-o tavă termorezistentă bine unsă. În vasul în care s-au “mermelit” prunele, se toarnă peste lichiorul/sucul rămas lingura de faină, zahărul brun, coaja de portocală și zeama și se omogenizează, apoi se așează compoziția peste prunele din tavă. Deasupra se adaugă toppingul: musli-ul amestecat cu cele două linguri de faină și cu untul topit.
Se dă tava la cuptor la foc mic pentru aproximativ 20 de minute – până se rumenește crusta de deasupra.
Cea mai gustoasă variantă este pentru cei răbdători: se lasă desertul la răcit și se pune peste noapte în frigider. Dar nu știu cine are răbdare!!
Poftă bună!
Daniela Sîrbu