100 de ani de minoritati etnice in cultura vizuala din Romania

Muzeul Bucurestiului – Muzeul Nicolae Minovici

„Vila cu clopotei”, Str. Nicolae Minovici 1, Bucuresti

Expozitie: 09.10 – 03.11.2016

miercuri-duminica, orele 10.00-18.00

Masa rotunda cu invitati „Nationalism vs. multiculturalism in cultura vizuala din Romania” si lansare de carte

sambata, 29.10.2016, ora 11.00

 

Proiectul de cercetare si expozitional „100 de ani de minoritati etnice in cultura vizuala din Romania”, produs de muzeul privat PostModernism Museum, face referire la mai multe tipologii de minoritati de pe teritoriul Romaniei si aduce in prim plan reflectarea in cultura vizuala a acestora pe parcursul secolului XX, cu focus pe aportul acestora la constituirea Romaniei Mari. Proiectul este expus la Muzeul Bucurestiului, la sediul Nicolae Minovici. O carte-studiu si o masa rotunda sunt lansate de-a lungul expozitiei. Muzeul doctorului Nicolae Minovici este primul muzeu bucurestean deschis pentru public in anul 1906, functionand ca muzeu particular „de arta nationala” si devansand initiativa publica.

 

Contextul proiectului

  • In Romania exista 18 minoritati etnice recunoscute in Parlament (2016)
  • Prima coproductie de film romaneasca are in titlu mentionarea unei minoritati etnice: „Tigancusa la iatac” (1923)
  • Tataroaicele lui Iser si Tonitza sau evreii lui Octav Bancila si Nicolae Grigorescu sunt serii de lucrari de arta emblematice (interbelic)Ultimii 100 de ani au vazut schimbari majore in statele si natiunile (unele in formare) din Europa, miscari masive de etnii si populatii, dar si razboaie pentru stabiliri si fixari de granite statale cat mai generoase. In ultimele decade, o supra-uniune, UE, a schimbat perspectivele asupra identitatii si limitelor, promovand si implementand concepte precum toleranta, diversitate, multiculturalitate. O noutate sociologica in toata aceasta ecuatie a aparut in 2015, cand valuri masive de refugiati de razboi din Orientul Mijlociu au obligat Uniunea Europeana sa repuna in discutie valori precum drepturile omului sau integritate statala.  

  • In expozitia de la Muzeul Minovici sunt prezente o selectie de lucrari de arta ale artistilor Eugen Taru, Cik Damadian, Aurel Marculescu, Daniel Brici, Catalin Badarau.
  • Proiectul de cercetare si expozitional urmareste reevaluarea fenomenelor artistice majore din spatiul romanesc, important marcate de minoritati, cum ar fi Avangarda, Realismul Socialist, Scolile de Pictura de la Baia Mare si Balcic si pune in context reprezentari artistice a minoritatilor etnice din Romania, prin informatii istorice, sociologice, antropologice, turistice alaturi de lucrari de arta in cadrul expozitiei proiectului.
  • Lucrarile artistilor romani moderni si contemporani evidentiaza firul expozitional, avand in vedere ca in perioada moderna cateva lucrari de arta au devenit reproduceri celebre de larga circulatie pe carti postale: portretele de tiganci; cartile postale si ilustratele din seria intitulata „Salutari din Romania” editate in interbelic si circulate pana la inceputul epocii comuniste care pun accent, de cele mai multe ori, pe imaginea unor exponenti ai minoritatilor – evreul, tiganca, tatarii, turcoaicele. Mozaicul etnic este foarte apreciat de artistii interbelici care il consacra atat in lucrari de arta celebre, cat si in serii dedicate precum: tataroaicele lui Iser, Tonitza, Max Arnold, evreii si tigancile lui Octav Bancila, Nicolae Grigorescu, Nicolae Vermont, Adam Baltatu, Ghelman Lazar, turcii si turcoaicele lui Aman, Iser, Artachino, Iancu. In arta contemporana o serie de artisti si creativi reprezinta in lucrarile lor diferite minoritati si problematicile lor actuale, printre altii: Daniel Brici, Vlad Petri, Lucian Munteanu, Iosif Kiraly, Catalin Badarau.
  • Proiectul „100 de ani de minoritati etnice in cultura vizuala din Romania are ca scop realizarea unei cercetari intr-o viziune dinamica, concretizata in prezentarea catre publicuri extrem de variate a unor expozitii ce prezinta lucrari de arta, publicatii ale vremii, carti postale, cataloage de arta, memorabilia, cercetari sociologice pentru a releva multiculturalitatea romaneasca de-a lungul secolului XX, in contextul raportarii ei la istoria Europei. Expozitiile sunt acompaniate de un studiu publicat, re-editat dupa fiecare noua etapa de documentare, si de mese rotunde deschise publicului larg care abordeaza teme precum „Exoticul minoritatilor etnice in arta”, „Arta implicata social si propaganda prin arta” sau „Colectionari si mecena”.
  • 100 de ani de minoritati etnice in cultura vizuala din Romania @ Muzeul Bucurestiului
  • Astfel, termenul de minoritate (etnica, religioasa etc.) ramane in continuare de o actualitate sociologica, antropologica, politica sau economica extrem de dificila.
  •  

Expozitia de la Muzeul Bucurestiului gazduieste o masa rotunda deschisa publicului larg: „Nationalism vs. multiculturalism in cultura vizuala din Romania” care va aborda temele: „incluziune prin cosmopolitism sau revolutie”, „discriminare si polarizare”, „exoticul minoritatilor etnice in arta”. Masa rotunda urmareste sa aduca laolalta istorici, sociologi, curatori, antropologi dar si reprezentanti ai celor 18 minoritati etnice recunoscute din Romania. Masa rotunda se adreseaza si profesionistilor si studentilor din mediul academic, specialistilor din zonele de sociologie si istorie, reprezentantilor din institutiile publice de cultura si institutiilor culturale reprezentative ale minoritatilor etnice din Romania.

Proiectul pune in discutie constientizarea contributiei minoritatilor nationale la dezvoltarea culturii romanesti in ultima suta de ani si recunoasterea aspectelor minoritatilor ca parte nu doar integranta ci si fondatoare si decisiva a culturii si artei romanesti.

Oferind o perspectiva originala asupra unei identitati nationale inchegate si totusi deschise, a unui multiculturalism firesc integrat, proiectul demonstreaza ca termenul de minoritate (etnica, religioasa etc.) ramane in continuare de o actualitate sociologica, antropologica, politica si economica extrem de provocatoare, in contextul existentei in Romania actuala a 18 minoritati cu reprezentare parlamentara si a unor negocieri europene de integrare a noilor valuri de imigranti.

 

Curator: Cosmin Nasui

Producator: PostModernism Museum

Co-organizator: Muzeul Bucurestiului – Muzeul Nicolae Minovici

Parteneri: Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale, Modernism.ro, Radio Romania Cultural

 

Link proiect: http://postmodernism.ro/100-de-ani-de-minoritati-etnice-in-cultura-vizuala-din-romania-muzeul-bucurestiului/

Link carte: http://postmodernism.ro/book-ethnic-minorities-in-visual-culture-focus-romania/