Siria continuă să ocupe prima pagină a ziarelor. LE MONDE scrie din nou despre zecile de lovituri aeriene asupra părţii de est a oraşului Alep, în cadrul vastei ofensive declanşate de armata siriană sprijinită de aviaţia rusă, context în care caracterizează drept manevră diplomatică declaraţia Rusiei, făcută înaintea negocierilor dintre ruşi şi americani despre Siria, că este gata să asigure rebelilor o retragere securizată din Alep.
THE GUARDIAN relatează despre un interviu al preşedintelui sirian Bashar al-Assad acordat ziarului rusesc Komsomolskaia Pravda, în care acesta declară că oraşul Alep trebuie „curăţat” pentru ca să devină o rampă de lansare pentru câştigarea războiului. Preşedintele sirian afirmă că victoria în oraşul strategic Alep va permite armatei siriene să elibereze alte zone ale ţării de „terorişti”.
În acelaşi timp, scrie ziarul KOMMERSANT, Vladimir Putin a semnat o lege privind amplasarea unei escadrile de avioane militare ruseşti în Siria, pe aeroportul Hmeymim, din provincia Latakia, la cererea părții siriene. Şi ziarul francez LE MONDE informează că Rusia a anunţat, în ajunul începerii convorbirilor ruso-americane, că va folosi permanent baza aeriană Hmeymim.
Efectele aşteptate ale unui Brexit dur determină luări de poziţie radicale în Scoţia. „Naţionaliştii scoţieni pregătesc un nou referendum asupra independenţei”, titrează LE FIGARO. Liderul scoţian Nicola Sturgeon o sfidează pe Theresa May, acuzată că «deturnează» Brexitul pentru «a promova xenofobia», scrie ziarul. «Sunt hotărâtă ca Scoţia să aibă posibilitatea să se pronunţe din nou asupra chestiunii independenţei şi să poată face acest lucru înainte ca Marea Britanie să iasă din UE, dacă acest lucru se dovedeşte a fi necesar pentru a ne proteja interesele», a declarat premierul scoţian, Nicola Sturgeon. Ea a acuzat guvernul Theresei May de «vandalism constituţional» din cauza refuzului său de a asculta părerea Scoţiei despre Brexit.
Şi DIÁRIO DE NOTÍCIAS (Portugalia) scrie că Nicola Sturgeon a concretizat ceea ce de multă vreme plutea în aer: Scoţia doreşte să repete referendumul cu privire la independenţă înainte ca Regatul Unit – ţară din care face parte – să iasă din Uniunea Europeană. În acest scop, a anunţat primul-ministru scoţian şi lider al Partidului Naţionalist Scoţian (SNP), va fi prezentată săptămâna viitoare propunerea de lege privind organizarea unei a doua consultări populare cu privire la independenţă.
Tot DIÁRIO DE NOTÍCIAS se ocupă şi de campania electorală din Statele unite: „Sex, minciuni şi video domină duelul Trump-Hillary”, titrează ziarul.
Aflat în scădere în sondajele efectuate după difuzarea de către „WASHINGTON POST” a înregistrării video incriminatoare din 2005 – ultimul sondaj al Reuters îi conferă lui Trump 37% intenţii de vot, faţă de 44% pentru Hillary -, candidatul republican este, de asemenea, în cădere liberă în privinţa şanselor de a câştiga (un calcul pe care Nate Silver îl face în baza mediei sondajelor pe site-ul FiveThirtyEight). Cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor, Trump şi echipa sa par să fie incapabili să stopeze acuzaţiile a căror ţintă este candidatul. „New York Times” prezenta relatarea a două femei care îl acuză pe milionar că le-a agresat sexual. Cea dintâi, Jessica Leeds, dă asigurări că Trump a pus mâna pe ea în cursul unei călătorii cu avionul în urmă cu 26 de ani. Cea de-a doua, Rachel Crooks, afirmă despre candidatul republican că a sărutat-o cu forţa în 2005, pe vremea când ea era recepţioneră la Trump Tower.
Hillary Clinton, care a primit sprijinul cotidianului „WASHINGTON POST”, s-a aflat ea însăşi sub atac, ca urmare a dezvăluirii e-mail-urilor din campania sa de către WikiLeaks. O scurgere care a fost înăbuşită în mass-media de înregistrarea video a lui Trump şi de acuzaţiile unor femei la adresa milionarului.
După publicarea în NEW YORK TIMES a acuzaţiilor de agresiune sexuală la adresa candidatului republican, prima doamnă a Americii, Michelle Obama, a ţinut un discurs pasional în care afirmă, citată de ziarul belgian LE SOIR, că „nicio femeie nu merită să fie tratată în acest fel”. „Acest lucru este ruşinos, este intolerabil, și nu contează din ce partid faci parte”, o citează şi NEW YORK TIMES.
NEW YORK TIMES informează şi despre avertismentul marilor donatori ai republicanilor: „Renunţaţi la Trump sau partidul va avea de suferit, spun marii donatori”, titrează ziarul. Unii dintre cei mai generoşi donatori au făcut apel la Comitetul Naţional Republican al partidului să-l dezavueze pe Trump. „Trebuie să vă priviţi în oglindă şi să recunoaşteţi că nu puteţi justifica sprijinul pentru Trump în faţa copiilor voştri – în special în faţa fiicelor voastre”, îl citează ziarul pe unul dintre donatori.
Sinuciderea în închisoare a sirianului suspectat că pregătea un atac terorist în Germania inflamează opinia publică, fapt reflectat de presă. „În Germania, se anunţă o aprigă polemică asupra celor care poartă vina acestei morţi”, scrie COURRIER INTERNATIONAL. „Tensiunile sunt palpabile atât în justiţie, cât şi în rândurile autorităţilor germane, după cum o dovedesc afirmaţiile ministrului de Interne, Thomas de Maizière, în intervenţia sa la postul ZDF: “Ce s-a întâmplat necesită clarificări rapide şi detaliate din partea autorităţilor judiciare locale”, îl citează COURRIER INTERNATIONAL. În Saxonia “domină neînţelegerea cu privire la aprecierea situaţiei de către responsabili”, relatează cotidianul regional „Leipziger Volkszeitung”. Numeroase personalităţi politice de toate culorile şi-au exprimat stupefacţia şi au criticat incidentul.
“Dacă un terorist aflat sub supraveghere se sinucide, înseamnă că există grave disfuncţii în închisorile din Saxonia”, a comentat grupul parlamentar al Verzilor la Dresda, în timp ce o parte din SPD (Partidul Social-Democrat) vorbea despre o “o pierdere totală de control a autorităţilor” landului.
Controversele stârnite de decernarea premiului Nobel pentru literatură lui Bob Dylan continuă să fie un subiect omniprezent în presa internaţională. „Nobelul pentru literatură dezlanţuie curente contrare în twittosfera literară” scrie LE MONDE. „Sunt fan Dylan, dar este o recompensă nostalgică şi bolnăvicioasă”, afirmă scriitorul Irvine Welsh citat de ziar. Ziarele din Italia scriu atât despre premiul acordat lui Dylan – „A creat o nouă expresie poetică”, titrează LA REPUBBLICA şi „Nobelul pentru Dylan. Cântecul la putere” – scrie LA STAMPA – dar nu uită nici de moartea unui laureat italian al premiului Nobel pentru literatură, Dario Fo, LA REPUBBLICA citându-l pe fiul lui FO: ‘Acum toţi îl sărbătoresc după ce l-au cenzurat toată viaţa’.
Presa din Rusia se ocupă si ea de premiul decernat lui Bob Dylan: „De ce i-au dat premiul Nobel lui Dylan şi lui Vîsoţkii – nu”, titrează NEZAVISSIMAIA GAZETA şi face o analiză comparativă, scoţând în evidenţă diferenţele dintre genurile abordate de cei doi artişti.
Gabriela Sîrbu, Agenţia de presă RADOR