Costurile de aplicare a legii conversiei creditelor în franci elveţieni vor fi suportate în final de noi toţi – avertizează analistul economic Cristian Păun. El a explicat, la RRA, că vor fi influenţe şi asupra pieţei valutare, iar creşterea economică se va reduce.
Cristian Păun: Sectorul bancar probabil că va încerca să suporte o parte din aceste pierderi din profitabilitate, o parte din reducerea activităţii, deci vor da oameni afară, fie vor pune toată treaba sau o pună parte din această treabă pe costuri, ceea ce înseamnă per total un acces la finanţare mai greoi, mai costisitor pentru noi, Garanţii mai multe, comisioane mai mari şi atunci întreb: Chiar e corect ca unii români care poate nu s-au împrumutat, poate au avut un comportament ceva mai precaut şi s-au împrumutat în lei să plătim acum cu toţii pentru cineva care s-a împrumutat în franci elveţieni poate mult mai mult decât era cazul?
Cristian Păun a mai spus că legea este discriminatorie pentru că introduce un tratament preferenţial şi că exemplul ar putea fi urmat şi de cei cu credite în euro. Iniţial, pierderile aduse băncilor de aplicarea acestei legi au fost estimate la aproape 2,4 miliarde de lei, dar prevederile actului normativ au fost extinse şi asupra celor care îşi convertiseră deja creditele, aşa că acum nu se ştie numărul tuturor clienţilor care ar putea beneficia de conversie. Sunt şi opinii în rândul analiştilor potrivit cărora parlamentul şi-a îndeplinit rolul de apărător al cetăţenilor. Ei spun că, dacă va fi promulgată, legea le va permite celor sufocaţi de deprecierea leului să-şi plătească creditele în continuare.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 octombrie