Combaterea corupţiei este cel mai important punct din programul electoral al Maiei Sandu, candidată la alegerile prezindenţiale din Republica Moldova de la 30 octombrie. Într-un interviu pentru Radio Chişinău, ea a explicat.
Maia Sandu: Atâta timp cât imaginea ţării este una foarte proastă, nu putem să contăm pe investiţii străine. În acelaşi timp, nici oamenii de afaceri din Republica Moldova nu sunt deloc încurajaţi să-şi dezvolte afacerile sau unii dintre ei să iniţieze afaceri. Problema principală este, iarăşi, corupţia, amplificată de comportamentul instituţiilor de control, acele instituţii care ar trebui să încurajeze afacerile dar care, dimpotrivă, le hărţuiesc. Atunci când oamenii de afaceri ştiu că impozitele pe care le plătesc ei nu merg pentru investiţii în şcoli, în drumuri, în spitale, pentru creşteri de salarii, ci sunt furaţi, atunci oamenii sunt descurajaţi şi se gândesc sau să-şi menţină afacerea la un nivel redus, ca să poată supravieţui, sau chiar să-şi mute afacerea în afara ţării.
Realizator: În acelaşi interviu, Maia Sandu – care este susţinută de trei partide pro-europene de la Chişinău – a mai arătat că relaţia Republicii Moldova cu România trebuie îmbunătăţită în mod pragmatic, cu realizări de proiecte în domeniile energetic, educaţie şi infrastructură. Interviul integral poate fi ascultat pe site-ul nostru romaniaactualităţi.ro. Tot ieri, Maia Sandu a respins susţinerea pe care i-a oferit-o oligarhul Vlad Plahotniuc, om de afaceri controversat, care îl susţinea la prezidenţiale pe colegul său de partid, Marian Lupu, dar care a spus recent că dacă acesta nu se califică în turul doi, îi oferă suport Maiei Sandu. La 30 octombrie, cetăţenii Republicii Moldova îşi vor putea alege pentru prima dată preşedintele prin vot direct.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 octombrie