Legea care prevede eliminarea, de la 1 ianuarie, anul viitor, a peste 100 de taxe nefiscale, inclusiv a taxei radio-tv, a fost criticată ieri, de preşedintele Klaus Iohannis, de premierul Dacian Cioloş, dar şi de reprezentanţi ai unor organizaţii de media din ţară şi din străinătate. Proiectul de act normativ a trecut marţi de parlament şi urmează să ajungă la şeful statului, pentru promulgare. Mihaela Dragomir a urmărit subiectul şi vine cu detalii în radiojurnal.
Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis este de părere că, pentru a dezvolta o Românie predictibilă, trebuie ca investitorii să ştie cum vor evolua taxele şi impozitele în următorii 10 ani. Şeful statului consideră că este greşit ca, înainte de alegeri să fie schimbată toată arhitectura taxelor şi impozitelor, fără o discuţie cu mediul de afaceri, sindicatele şi societatea civilă. Într-un interviu pentru Adevărul Live, Klaus Iohannis a a făcut referire şi la eliminarea taxei radio-tv:
Klaus Iohannis: Cum îşi imaginează cineva că această chestiune, care nu a fost rezolvată în ultimii ani, se rezolvă într-o săptămână, renunţând la taxa radio-tv? Poate e bine, poate e rău, dar fără o discuţie, fără o evaluare şi fără un plan pe termen lung, nu se pot rezolva lucrurile. Această modalitate heirupistă este fundamental contraproductivă şi dăunătoare României.
Reporter: La rândul său, premierul Dacian Cioloş a declarat că ia în considerare atacarea la Curtea Constituţională a acestei legi.
Dacian Cioloş: O analizăm, să vedem în ce măsură e cazul să o atacăm la Curte sau dacă putem clarifica cu Parlamentul… a fost un vot destul de consistent pentru susţinerea acestei legi, dar ea are nişte consecinţe, nu doar bugetare, dar mai sunt şi câteva chestiuni juridice, legislative de clarificat, pentru că această lege are un impact şi asupra altor legi, şi aici trebuie să clarificăm nişte lucruri.
Reporter: Radio România este un serviciu public de interes naţional a cărui autonomie este garantată de Constituţie.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 octombrie
*****
Federaţia PUBLISIND şi-a exprimat îngrijorarea faţă de desfiinţarea taxei radio-tv
RADOR (27 octombrie) – Federaţia PUBLISIND, membră a Blocului Naţional Sindical, reprezentativă la nivelul Societăţilor Române de Radiodifuziune şi de Televiziune şi-a exprimat îngrijorarea faţă de desfiinţarea taxei radio-tv, afirmând că votarea acestei legi reprezintă o dovadă de oportunism politic şi o încercare de a limita libertatea editorială a celor două servicii publice. Şi Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune face apel către preşedintele României să nu promulge legea, deoarece situaţia s-ar putea înrăutăţi şi ar putea duce la distrugerea serviciilor publice de radio şi televiziune din România.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 octombrie
*****
Eliminarea taxei radio-tv reprezintă un pericol pentru buna funcţionare a celor două instituţii
Eliminarea taxei radio-tv reprezintă un pericol pentru buna funcţionare a celor două instituţii – este concluzia întâlnirii de ieri dintre preşedintele Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, Gigel Ştirbu şi preşedinţii posturilor publice de televiziune şi radio, Irina Radu şi Ovidiu Miculescu. Aceştia au subliniat, din nou, că se opun eliminării taxei radio-tv şi că vor cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea. Deputatul Gigel Ştirbu a declarat:
Gigel Știrbu: Societatea Română de Radiodifuziune funcţionează de 88 de ani. Timp de 88 de ani, în diverse regimuri politice, că a fost monarhie, că au fost dictaturi, că a fost dictatură legionară, dictatură comunistă, această instituţie nu a fost închisă şi a existat acest abonament, aşa se numea atunci. În situaţia în care, în acest moment, acest abonament dispare, instituţiile intră în colaps. Totodată, dacă dorim să le finanţăm de la bugetul de stat, trebuie să luăm în calcul că poate fi considerat ajutor de stat şi avem nevoie de avizul Comisiei Europene.
Realizator: Președintele Comisiei de Cultură a Camerei Deputaților a mai precizat că va solicita și audierea ministrului finanțelor pe acest subiect.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 octombrie