Greva generală din sănătate continuă, deşi unele dintre revendicările salariale formulate de Sanitas au fost admise, aseară, de comisiile reunite de buget – finanţe din Camera Deputaţilor. Sindicaliştii spun că protestul se va încheia doar atunci când solicitările lor vor primi votul final al plenului Camerei. Dezbaterile în comisiile treunite se vor relua în această dimineaţă, apoi Comisia juridică trebuie să întocmescă un raport înainte ca proiectul de act normativ revizuit să intre în plen. Andrei Şerban transmite:
Reporter: Personalul TESA din sănătate va primi o majorare salarială de 15 procente, iar sporurile li se vor calcula în funcţie de salariile din 2016, şi nu din 2009, cum este acum. În medie cu 15% au fost majorate şi salariile celor din educaţie, iar cu 25 de procente, salariile personalului de la casele de asigurări de sănătate. Aceste majorări au fost adoptate de PSD, ALDE, UDMR şi Grupul minorităţilor naţionale şi criticate de PNL, ai căror deputaţi au părăsit şedinţa. La rândul său, ministrul muncii, Dragoş Pîslaru, a spus că deputaţii au urmărit doar un scop electoral şi că impactul bugetar va fi mai mare de patru miliarde de lei.
Dragoş Pîslaru: Este un moment trist pentru România, un moment în care cu miză electorală ne permitem să ne jucăm cu aşteptările şi cu credinţele şi speranţele unor oameni. Suntm în aceeaşi situaţie de pomeni electorale care sunt promise fără niciun fel de resurse bugetare.
Reporter: Preşedintele Comisiei de muncă, deputatul PSD Adrian Solomon, a arătat că educaţia şi sănătatea sunt domenii prioritare pentru care trebuie să se găsească bani.
Adrian Solomon: În urma dezbaterilor, s-a văzut că impactul, atât la educaţie, cât şi la sănătate în plus ar fi undeva la trei sute de milioane de euro. Cred că aceste două segmente ale economiei naţionale trebuie să fie cu adevărat prioritare şi aceşti bani orice ar fi trebuie să-i găsim.