La Chişinău au fost publicate rezultatele finale ale alegerilor prezidenţiale, dând undă verde pentru cel de-al doilea tur de scrutin, anunţă presa de peste Prut. Pe 13 noiembrie, se vor confrunta socialistul Igor Dodon şi pro-europeana Maia Sandu, pornind de la o diferenţă între ei de 9%, precizează Unimedia. Premierul Pavel Filip şi-a exprimat speranţa pentru „un triunghi reformist”, anunţând astfel începutul unei incomode coabitări între preşedinte, guvern şi parlament, apreciază New Europe, de la Bruxelles.
Cu mai puţin de o săptămână înaintea alegerilor prezidenţiale americane, un recent sondaj ABC News/The Washington Post îl plasează pe Donald Trump cu 1% în faţa lui Hillary Clinton, amplificând tensiunile electorale, consemnează Courrier International. Acest ultim sondaj a trezit îngrijorări pe pieţele financiare, titrează La Libre Belgique. Riscul Trump reapare şi, o dată cu el, neîncrederea în modul în care se va face politică în SUA, a comentat Bloomberg. Deşi alte sondaje susţin în continuare un avantaj pentru candidatul democrat, La Tribune avertizează că republicanul Trump este o ameninţare pentru prosperitate. Într-o scrisoare deschisă publicată în The Wall Street Journal, 370 de economişti americani fac apel la alegători să nu-l voteze pe candidatul republican. Această scrisoare „este notabilă, pentru că este mult mai puţin partizană sau ideologizată, decât orice mandat de patru ani”, crede ziarul american. Această campanie prezidenţială, considerată cea mai controversată şi mai virulentă din toate timpurile, are efecte asupra sănătăţii, subliniază The New York Times, iar The Atlantic adaugă că unii terapeuţi spun că trei sferturi din pacienţii lor au un nivel însemnat de anxietate din motive electorale. Revista Time îi îndeamnă pe alegătorii neliniştiţi “să se deconecteze de la orice mijloc de informare”, iar The Washington Post, să tragă aer în piept, să respire adânc înainte de a merge la vot. Dar, în săptămânile viitoare, flirtul tot mai periculos al SUA cu duetul populism-izolaţionism va distra America şi lumea şi, cu siguranţă, le va aduce în pragul unei crize de nervi, ironizează Folha, din Brazilia. La rândul său, Foreign Policy avertizează că viitorul preşedinte american va moşteni o relaţie cu Moscova din ce în ce mai complicată.
SUA vor fi nevoite să lucreze cu Rusia, pentru a rezolva crizele lumii, crede ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de Stars and Stripes. La urma urmei, de acest dialog nu depinde doar propria lor bunăstare, dar şi securitatea lumii, în general, adaugă Nezavisimaia Gazeta. În plus, speculaţiile că NATO ar putea intra într-un război cu Rusia, anul viitor, sunt exagerate, opinează ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, notează The Guardian. Totuşi, Rusia îşi sporeşte capacităţile militare la graniţa sa vestică, drep răspuns la consolidarea forţelor NATO, a atenţionat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, scrie Europe Online Magazine. În context, Rusia şi Belarus trimit trupe pentru un exerciţiu militar de o săptămână, în Serbia, pentru a doua oară în acest an, anunţă Newsweek. Exerciţiul Slavic Fraternity, la care participă 212 militari ruşi, 56 belaruşi şi 450 sârbi, are o semnificaţie mai mult simbolică, decât strategică pentru Rusia, transmiţând Occidentului un mesaj privind forţa sa militară, crede Newsweek. Totodată, Rusia are în plan o armată de roboţi şi drone, pentru a-şi contracara inamicii, informează The Sun, după prezentarea rachetei Satan II.
Moscova şi Washingtonul menţin canalele de dialog privind Siria, Rusia anunţând unilateral o nouă pauză umanitară la Alep, notează The Washington Times. Butoiul cu praf de puşcă din Siria, unde luptă Rusia, Iranul, Turcia, Israelul şi Arabia Saudită, fiecare, însă, susţinându-şi propriile interese, s-ar putea transforma într-unul exploziv pentru lume, avertizează cotidianul brazilian O Globo. ONU a avertizat că este posibil ca toate părţile combatante de la Alep să fi comis crime de război, prin atacuri la întâmplare, în zonele civile, scrie Le Monde. În Irak, trupele speciale americane s-au aflat în prima linie a luptelor la Mosul, anunţă Stars and Stripes. Organizaţiile umanitare se pregătesc pentru un exod al locuitorilor din Mosul, avertizează Le Monde, iar The Independent notează că trupele de elită irakiene aşteaptă noi întăriri, pe fondul temerilor privind eventuale celule ascunse ale ISIS, tuneluri secrete şi ambuscade.
RADOR – Cristina Zaharia