Se pare că alianţele nu sunt veşnice, iar ele se fac şi se desfac, stârnind, în funcţie de caz, bucuria sau îngrjorarea oamenilor – asta pare să fie concluzia la care a ajuns presa internaţională, urmărind cursul unor evenimente recente.
Şi, în privinţa alianţelor, Serbia, de exemplu, pare nehotărâtă: „Soldaţii sârbi se instruiesc atât cu Rusia, cât şi cu NATO”, titrează ziarul norvegian „Sunnmørsposten”. Aceeaşi publicaţie precizează că, începând de ieri, „aproximativ 300 de militari ruşi şi belaruşi participă la nişte manevre comune cu Serbia, în vreme ce militarii sârbi se instruiesc alături de trupele NATO în Muntenegru”. Şi tot ziarul norvegian observă că „Serbia oscilează între Est şi Vest, deşi, potrivit sondajelor, majoritatea sârbilor se arată ostili faţă de NATO din cauza războiului din Kosovo, din 1999”. Ironic, ziarul sârb „Telegraf” titrează şi el: „Joaca de-a războiul în Balcani: manevre NATO în Muntenegru, iar ruşii sunt în Serbia. Care sunt ai noştri?”. Un alt cotidian sârb, „Blic”, are altă dilemă: „UE sau Rusia, pe cine va alege Serbia?”.
Dar dilema alianţelor domneşte şi în Occident. „Polonia”, de exemplu, „a ales izolarea”, titrează cotidianul francez „Le Monde”. Ziarul subliniază că „un frig de gheaţă s-a instalat în relaţile dintre Polonia şi doi dintre cei mai importanţi parteneri ai săi din cadrul UE, Germania şi Franţa”. „Partidul Lege şi Dreptate al preşedintelui Jaroslaw Kaczynski a ales să se izoleze de tabăra occidentală. Este păcat”, subliniază acelaşi „Le Monde”. Amănunte legate de această situaţie sunt precizate de ziarul polonez „Gazeta Wyborcza”, care informează că „ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, a criticat decizia autorităţilor poloneze de întrerupere a tratativelor vizând livrarea unor helicoptere Caracal, produse de Airbus, dar şi modul în care autorităţile poloneze au comentat livrarea portavioanelor franceze Mistral către Rusia”.
În sfârşit, faimosul Brexit, respectiv ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, ia o turnură neaşteptată. Cotidianul britanic „The Times” relatează despre verdicul de ieri al unei instanţe britanice, potrivit căruia parlamentul, şi nu guvernul trebuie să decidă soarta Brexitului. „Lucrurile se vor complica”, opinează „The Times”, iar „asta va face ca procesul să devină greoi, deşi eventual mai transparent”. În ziarul britanic „The Guardian”, Nigel Farage, liderul partidului UKIP, de extremă dreaptă, declară: „Mă tem de o trădare. Cred că se va face totul ca să se blocheze sau să se întârzie invocarea Articolului 50 pe tema ieşirii”. Iar într-un alt ziar britanic, Nicola Sturgeon, premier al Scoţiei şi lidera Partidului Naţional Scoţian, afirmă: „Nu cred că verdictul reprezintă o mare surpriză pentru oricine a urmărit acest caz, dar el este extrem de semnificatv şi subliniază haosul total şi confuzia care domină guvernul britanic”.
Alexandru Danga, Agenţia de Presă RADOR