Comisia Europeană a încheiat deja dezbaterea a 553 de cazuri în care s-a constatat încălcarea legislaţiei Uniunii Europene de către Ungaria, iar alte 57 de cazuri se află în continuare în analiză, menţionează sursele de la Bruxelles. După aderarea Ungariei la UE s-au acumulat nu mai puţin de 1.320 de documente la adresa Ungariei. În aceste documente oficiale sunt cuprinse cazurile în care Ungaria s-a situat în contradicţie cu legislaţia europeană. Comparativ cu Ungaria, în România, după aderarea ţării la UE, s-au acumulat doar 1.160 documente, în cazul Slovaciei – 1.061, iar în cazul Bulgariei 821. Cazurile Ungariei aflate în curs de analiză sunt cuprinse în 72 de documente, această cifră situându-se în cazul Bucureştiului la 65, al Bratislavei, la 58, iar în cazul Sofiei, la 51. Până şi aceste date subliniază faptul că Guvernul condus de Viktor Orbán este adesea în contradicţie cu Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker. Potrivit Comisiei Europene, Ungaria vede doar posibilitatea într-o uniune politică, în schimb în multe situaţii respinge responsabilitatea impusă de aderare la UE.
În lipsa banilor nerambursabil vor fi mai puţine investiţii
Uniunea Europeană, pe al cărei teritoriu locuiesc aproape 510 milioane de oameni, produce aproximativ 30% din PIB-ul nominal al lumii, iar Ungaria beneficiază în cadrul unui ciclu de dezvoltare de şapte ani de un sprijin în valoare de 8-10 mii de miliarde de forinţi. În exerciţiul bugetar valabil pe perioada 2014-2020, Comisia Europeană a stabilit împreună cu Guvernul ungar alocarea unui sprijin în valoare de 34 miliarde de euro. Astfel se poate explica faptul că în spatele investiţiilor realizate în Ungaria într-un procent de 96% se află în prezent resurse provenite de la UE. Nu numai în ceea ce priveşte susţinerea statului în domeniul dezvoltării infrastructurii, ci şi în sfera competitivităţii, la achiziţionarea mijloacelor, se poate observa că, dacă nu există un sprijin financiar nerambursabil, nu există investiţii complete. Astfel, o parte importantă a proiectelor economice nu vor putea sta pe propriile picioare fără alocarea unor sume nerambursabile.
Ungaria este oaia neagră
Între avalanşa de bani venită de la Bruxelles şi respectarea legislaţiei europene nu există nici pe departe o concordanţă. Potrivit unor informaţii de la Bruxelles, în câteva ramuri ale economiei poziţia Ungariei se află în mod repetat în contradicţie cu mai multe norme ale comunităţii europene. Dintre cele mai recente cazuri, care se află şi în prezent în verificare, opt se referă la transporturi, câte cinci la energie şi la ocuparea forţei de muncă, câte trei la comerţ, stabilitate financiară, respectiv la gestionarea crizei migraţiei. Dintre ţările care au aderat la UE în 2004, numai Cehia, Polonia şi Slovacia duc o bătălie similară cu autorităţile de la Bruxelles. Cu Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta şi Slovenia nici anterior nu au fost probleme de acest gen. Din ultimul raport al Comisiei Europene rezultă că, din 2012, Guvernul ungar acumulează disputele cu greutate care au loc la nivelul UE, numărul divergenţelor aflându-se de cinci ani peste nivelul critic. Comisia Eurpeană urmăreşte cu atenţia respectarea normelor UE de către Ungaria şi în domeniile transportului deşeurilor şi cel al jocurilor de noroc.
Traducerea: Rozália Gănciulescu
MAGYAR NEMZET (Ungaria), 3 noiembrie