„Pentru prima dată după 1990, socialiştii bulgari câştigă alegerile la Sofia”, titrează ziarul bulgar „Dnevnik”, referindu-se la alegerile prezidenţiale desfăşurate duminică, în Bulgaria. Ziarul precizează că „generalul Rumen Radev, cadidatul Partidului Socialist Bulgar (BSP), s-a situat înaintea Ţeţkăi Ţaceva, candidata partidului Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB)”. Iar o altă publicaţie bulgară, „Kapital”, se întreabă: „Va cădea oare guvernul de la Sofia?”. Întrebarea este motivată de faptul că, potrivit aceleiaşi publicaţii, „premierul Boiko Borisov a promis că guvernul va demisiona dacă Ţaceva nu se va clasa pe prima poziţie după primul tur de scrutin”. Dar „Sofia Globe”, un ziar de limbă enegleză, precizează că, „potrivit declaraţilor de ieri ale lui Borisov, problema demisiei sale se va pune după cel de-al doilea tur de scrutin, programat pe 13 noiembrie”.
Dar presa internaţională este atrasă de opţiunile alegătorilor din mai multe ţări. O demisie este promisă şi de premierul italian Matteo Renzi, care, potrivit cotidianului italian „Il Messaggero”, afirmă: „Dacă pierd, părăsesc Palatul Chigi”, respectiv, sediul oficial al guvernului italian. Despre ce este însă vorba? Săptămânalul italian, „L’Espresso” aminteşte că, „pe data de 4 decembrie, în Italia va avea loc un referendum de ordin constituţional, care ar modifica, printre altele, componenţa şi competenţa Senatului, din Senatul astfel reformat urmând să facă parte 21 de primari şi 74 de consilieri regionali”. „Il Giornale”, ziarul finanţat de fostul premier Silvio Berlusconi, subliniază că „premierul Renzi se gândeşte la referendumul constituţional, iar sondajele îl dezavantajează, respingerea situându-se pe primul loc”.
Să nu uităm însă că azi este marţi, 8 noiembrie, ziua în care au loc alegerile prezidenţiale din SUA – cu siguranţă, subiectul preferat al întregii prese din aceste zile. „În momentul când Trump va fi ales, America va înceta să mai fie măreaţă”, titrează cotidianul israelian „Ha’aretz”. „Indiferent dacă pierd sau câştigă, republicanii se îndreaptă spre un război civil”, estimează cotidianul britanic „The Guardian”. „Vom răsufla oare uşuraţi sau vom urla de groază?”, se întreabă cotidianul american „The New York Times”, după care acelaşi ziar subliniază: „Nimeni nu ştie cu siguranţă, deşi primele semne se înclină clar de partea dnei Clinton. Şi totuşi, indiferent ce s-ar întâmpla, un lucru este clar: alegerile au fost de fapt manipulate”. „America este falită şi se îndreaptă spre iad”, este de părere ziarul moscovit „Pravda”. „Rezultatele alegerilor din 2016 nu vor opri acest proces dacă americanii nu vor ieşi din marasmul politic, financiar, cultural şi militar creat de liderii lor”. Iar ziarul francez „Les Echos” subliniază: „Niciodată o campanie electorală din Statele Unite nu a fost marcată de atâta violenţă şi derivă demnă de sfârşitul Imperiului Roman. America trebuie să-şi revină în simţiri şi să aleagă un preşedinte raţional or, acela nu poate fi Trump”.
(Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR)