Institutul Cultural Român de la Varşovia şi Ambasada României vor organiza în data de 17 noiembrie a.c., la Institutul Evreiesc de Istorie din Varșovia, dezbaterea și expoziția de fotografie cu titlul „75 de ani de la pogromurile de la București şi Iaşi. România anului 1941”.
Manifestarea reprezintă momentul principal al unei suite de evenimente speciale, desfăşurate pe parcursul acestui an, cu scopul de a marca preşedenţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (International Holocaust Remembrance Alliance/IHRA), deținute de România în 2016. Dezbaterea va avea ca temă centrală comemorarea a 75 de ani de la pogromurile de la Bucureşti (ianuarie) şi Iaşi (iunie) din 1941, propunându-şi să aducă în atenţia publicului aspecte importante pentru cunoaşterea şi rememorarea acestor pagini tragice din istoria României.
La eveniment vor participa prof. Mihai Chioveanu (Facultatea de Științe Politice, Universitatea Bucureşti), dr. Anca Tudorancea (Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România), dr. Neculai Bolohan (Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi) prof. Andrzej Żbikowski (Institutul Evreiesc de Istorie/Universitatea din Varşovia), dr. Helena Datner (Institutul Evreiesc de Istorie din Varșovia) şi dr. Krzysztof Persak (Institutul de Studii Politice al Academiei Poloneze de Ştiinţe).
În intervenţiile din cadrul dezbaterii, vorbitorii vor analiza cauzele, consecinţele şi conjunctura politică internă şi internaţională a epocii, rolul populaţiei civile şi istoricul relaţiilor acesteia cu minoritatea evreiască din România, desfăşurarea pogromurilor de la Iaşi şi Bucureşti, modul în care au fost reflectate aceste evenimente în istoriografia română şi internaţională de-a lungul timpului, principalele acte de comemorare a celor două pogromuri (monumente, publicaţii, muzee, instituţii, filme etc.), poziţia autorităţilor române pe tema Holocaustului. Istoricii polonezi vor completa dezbaterea cu perspectiva poloneză asupra pogromurilor locale, punand în discuție asumarea faptelor istorice de către autorități și prezența tematicii în discursul public actual.
Evenimentul va fi însoţit de o expoziţie de fotografie cu imagini din timpul pogromurilor de la Iaşi şi Bucureşti, pregătită în colaborare cu Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, iar invitaţilor şi publicului le vor fi oferite broşuri special realizate pentru această ocazie, care vor conţine informaţii istorice, mărturii, comentarii şi fotografii despre cele două tragice evenimente.
Evenimentul se va desfăşura în limba engleză, cu traducere simultană în limba polonă.