Dacă vrem să combinăm rețeta de banana bread, care a devenit foarte populară în ultima vreme, cu crema lemon curd plus alte inovații, putem obține un tort galben, galben de tot. Cu următoarele:
Prepararea blatului:
400 grame făină
1/2 plic praf de copt
250 grame zahăr
3 ouă
250 ml iaurt
3 banane
1 lămâie
2 linguri de mac măcinat
Făina se cerne împreună cu praful de copt. Macul se macină în râșnița de cafea. Separat se amestecă ingredientele umede: bananele zdrobite mărunt cu furculița, ouăle bătute, iaurtul, coaja rasă și zeama de la o lămâie. Se adaugă zahărul și apoi se combină cu ingredientele uscate (făina și praful de copt) Va ieși o pastă asemănătoare cu aluatul de chec clasic, dar puțin mai moale, datorită bananelor. Se toarnă într-o formă de tort bine unsă și se dă la cuptor până la trecerea faimosului test al scobitorii. Se lasă la răcit.
Prepararea cremei:
Același sistem ca și la plum curd, grapefruit curd sau orice altă chestie cu fructe plus „curd” în coadă:
4 lămâi, 4 ouă, 4 gălbenușuri, 200 grame de unt, 200 grame zahăr
Coaja rasă și sucul de la cele patru lămâi, plus zahărul, ouăle, gălbenușurile și 100 de grame de unt se amestecă la foc mic într-o cratiță până începe să dea totul în clocot, iar crema se îngroașă. Se stinge focul și se adaugă celelalte 100 grame de unt. Crema se lasă la răcit și deși pare destul de lichidă inițial, se va închega exact atât cât trebuie. După ce s-a răcit suficient, se mai lasă câteva ore la frigider.
Blatul se taie în două sau în trei și se însiropează feliile cu zeamă de lămâie (deci mai folosim o lămâie!), amestecată cu puțină apă fiartă și eventual o lingură de zahăr. Eu am tăiat blatul în două, dar cred că ar ieși mai moale și mai însiropat dacă ar fi tăiat în trei. Oricum, se unge fiecare felie cu cremă lemon curd și va rămâne destulă și pentru acoperit tortul în întregime. Se decorează cu felii de banane:)
Daniela Sîrbu