Adolescenta este perioada de tranzitie spre maturitate , perioada de autocunoastere si proiectare a idealurilor in viata.
Aceasta se manifesta diferit de la individ la individ, bazându-se pe comportamentul si calitatiile fiecaruia.
In zilele noastre ,sa fii adolescent nu este usor, din cauza multimilor de tentatii care sunt la îndemana oricui.
De cele mai multe ori , pentru a nu mai fi umiliti , judecati dupa o anumita problema , situatie financiara , aspect , trasaturi fizice ,adolescenții se afunda in tentatii , urmeaza un drum periculos , plin de obstacole ,intre viata si moarte ,trecând de la o extrema la alta. Universul creat este antiteza realitatii. Dorința de libertate ,starea de euforie , conceptul imaginar de ascensiune provocate de tentatii , dorinta arzatoare de a scapa de suferinta , de rutina zilnică, ii conduc pe cei mai multi adolescenti spre un destin crunt , intunecat.
Sansa de a aspira spre o cariera , un ideal se sfarsește incet-incet , incat dispare , lasand in urma regret si neputinta.
Astfel, consider ca principala cauza pentru care adolescentul renunta atat de usor la lupta , lasandu-se in voia sortii , este societatea si mediul inconjurator.
Descopar pe zi ce trece ca exemplele de ”modele” promovate de mass-media , sunt lipsite de umanitate , bunatate , compasiune fata de aproapele tau,calitati ce definesc ”sufletul” si ne deosebesc de celelalte specii.
Putini adolescenti mai constientizeaza ca ei reprezinta viitorul acestei societati . Se straduiesc si lupta sa invete , sa acumuleze noi informatii, sa-si dezvolte abilitatile si capacitatile de a lua decizii importante , de a-si asuma greselile si de a suporta consecintele, urcand o treapta pe scara maturitatii.
Ca si primii pasi , rostirea primelor cuvintelor , invatarea alfabetului si a scrierii pe care un copil le urmeaza , adolescentul porneste confuz si nehotarat în viață si incepe sa redescopere lumea.
Unii sunt inzestrati cu o putere extraordinara de a trece peste tentatii, peste ura si invidie , croindu-si un viitor infloritor „printre frunze uscate ”.
Alții, influentabili , tind spre calea cea mai usoara , calea care ii face sa uite de probleme si pentru cateva clipe se simt liberi.
Una din marile provocari este gasirea pacii si linistii interioare , impacarea cu sinele . Intrebarile „Cine sunt? ” , „Care este scopul meu in viata ?” ii macina adesea pe adolescentii , care afla mai tarziu raspunsul sau poate, niciodata .
Increderea de sine scade , de aceea, nota de originalitate pe care o prezinta si rebeliunea prin care se afirma , apar ca preocupari intense.
O alta provocare cu care se confrunta este dezvoltarea personalitatii si maturizarea . Factorul cheie al acestora este modelul in viata pe care si-l aleg, un model in care cultura , dorinta de cunoastere , increderea in sine , intelepciunea ar trebui să fie prezente.
SAVASCI MELISA
Clasa 9H
Prof. Victoria Mihalcea